Românii care vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit

foto: Freepik
foto: Freepik

Află în articol care sunt categoriile de persoane care vor beneficia de servicii de transport interurban gratuit în condiţii simplificate.

Citește și - Refuzul de a transporta persoane cu handicap devine contravenţie. Marcel Ciolacu anunță amenzi dure

Este vorba despre persoanele cu handicap grav şi accentuat. Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale care modifică şi completează Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilităţi, conform unui comunicat.

Servicii de transport interurban gratuit, indiferent de judeţul în care au fost tipărite biletele de călătorie



Prin urmare, persoanele cu handicap grav şi accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de judeţul în care au fost tipărite biletele de călătorie.

Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţul în care se află staţia de început a călătoriei, sau, în cazul în care nu există convenţie încheiată între operatorul de transport şi aceasta, oricărei alte direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului aflată în relaţie contractuală cu operatorul, aflată pe ruta călătoriei.

Sancţiuni 

Documentul prevede şi sancţiuni pentru operatori de transport în cazul refuzului de preluare a persoanelor cu handicap. De asemenea, potrivit Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoţitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant şi/sau alimentării mijloacelor de transport electrice.

Cine poate emite carduri de carburant. Care sunt cheltuielile anuale



Prin urmare, actul normativ hotărăște cine poate emite carduri de carburant şi condiţiile în care direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene/locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti pot încheia contracte pentru achiziţionarea acestor carduri. Cardurile pot fi folosite la toate staţiile de carburanţi şi de alimentare pentru vehicule electrice din România, în condiţii de siguranţă.

Cardurile vor fi emise de unităţi autorizate de Ministerul Finanţelor, ce poate retrage sau suspenda autorizaţia dacă acestea nu respectă prevederile legale. În cazul în care un operator economic deţine o autorizaţie valabilă se aplică o procedură de autorizare simplificată, fiind necesară doar o notificare către Ministerul Finanţelor, fără alte formalităţi suplimentare. Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cardurilor sunt în valoare de până la 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav şi până la 750 lei pentru cele cu handicap accentuat, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel