Românii câștigă tot mai puțin. Salariul mediu net a scăzut cu 40 de lei în mai, la 1.458 lei

bani
bani

Românii au câștigat cu 40 de lei (-2,7%) mai puțin în luna mai  faţă de luna precedentă, la 1.458 lei, în timp ce faţă de mai 2010 s-a majorat cu 2,1%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost plătite în luna mai în intermedieri financiare (3.698 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (854 lei). Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 94,2%. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.008 lei în mai, cu 2,8% mai mic decât luna precedentă.

Potrivit INS, indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 97,1%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,2%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2011.

Datele INS arată că, în luna mai, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere faţă de luna aprilie, când s-au acordat prime ocazionale (prime de Paşte), ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari (funcţie de contracte).

De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna mai a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (funcţie de contracte), dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice ori angajării de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost între 10% şi 14% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea si distribuţia apei şi între 8% şi 10% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

De asemenea, s-au înregistrat scăderi între 6% şi 8% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică, telecomunicaţii, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor din tutun, extracţia cărbunelui superior şi inferior.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime ocazionale, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), precum şi plăţii integrale a drepturilor salariale, în unele unităţi economice care, în lunile precedente s-au confruntat cu dificultăţi financiare.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, din sectorul economic, au fost între 3% şi 5% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport şi între 1% şi 2% în transporturi aeriene, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de editare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel