Românii își cheltuie economiile pe vacanțe în străinătate, arată datele BNR. Expertul în educație financiară Adrian Asoltanie lansează un avertisment.
După doi ani de pandemie, românii călătoresc liberi în afară țării, pentru vacanțe. Indicatorii Băncii Naționale a României au arătat că, în primele cinci luni ale anului 2022, românii au cheltuit nu mai puțin de 2,5 miliarde de euro pe vacanțe în străinătate, dublu față de în urmă cu un an, arată zf. Dacă ritmul se menține ca până acum, este de așteptat ca românii să cheltuiască nu mai puțin de 5-6 miliarde de euro în acest an pe sejururile din afara țării.
Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie a scris, în legătură cu informațiile de mai sus, pe grupul ”Viața și Banii”, că ”Știți miliardele alea economisite de români în pandemie? Fac plajă în Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt, Maldive... Dragilor, urmează cea mai periculoasă etapă din ciclul economic - etapa 4 - veselie mare la suprafață + probleme grave la bază. Consolidați veniturile, amânați cheltuieli mari neesențiale, fără aventuri antreprenoriale deocamdată, evitați sau reduceți îndatorarea; fondul de siguranță de minimum 3 luni de cheltuieli. Sănătate și spor!”.
Recent, Adrian Asoltanie a vorbit pentru Radio DCNews despre cum ar putea românii să treacă mai ușor peste criza care se apropie. Recomandările acestuia sunt: prudență, eficiență în cheltuieli (revizuirea plăților, inclusiv a creditelor), diversificarea veniturilor (dacă este posibil).
”Nu trebuie să ne așteptăm din partea Guvernului la vreo măsură care să ne salveze”, explică expertul.
Referindu-se la măsurile executivului de tipul măsurii ”50 de bani/litrul de carburant”, Asoltanie este de părere că efectele acestor decizii sunt extrem de păguboase pentru economie, întrucât banii trebuie luați fie din împrumuturi la dobânzi mari, fie din taxele majorate.
”Soluțiile sunt acasă și nu trebuie să le așteptăm de la politicieni, pentru că ne amăgim degeaba. Urmează o perioadă de creștere a dobânzilor, care se traduce în rate foarte mari. Oamenii care s-au îndatorat prea mult pentru achiziții vor vedea că o parte din ce în ce mai mare din venitul lor se duce către dobânzi și credite”, arată Asoltanie .
”Sunt câțiva pași pentru orice familie”, spune expertul.
”Primul pas ar fi să-și facă un buget pe 12 luni. Îți arată ce bani îți intră în casă și pe ce ți se duc.
La un buget întocmit pe un an de zile descoperi și cheltuielile mici, pe care le cam ignorăm. O cafeluță, un pachet de țigări, un abonament pe care nu-l folosești, de fapt, sau mai multe mărunțișuri de genul acesta; eu le zic țânțari financiari. O să constați că, pe parcursul a 12 luni, se cheltuie sume foarte consistente pe categoriile respective.
Încă un lucru pe care ar trebui să-l facem este să construim un fond de urgență, între 1.000 și 2.000 de lei, care să fie utilizat pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme de sănătate. De asemenea, (ar trebui să construim n.r.) un fond de siguranță, adică să ai bani puși de-o parte pentru 3-6 luni de cheltuieli vitale”, ne sfătuiește Adrian Asoltanie.
Citește continuarea pe radiodcnews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News