DC News a aflat cu ocazia unui interviu care sunt cele mai reprezentative titluri pentru literatura de suspans, thriller și mister. Discuție cu Alexandru Arion, nepotul scriitorului George Arion.
Echipa DC News a fost prezentă la Târgul de Carte Gaudeamus 2023, acolo unde am vizitat și standul editurii Crime Scene Press, unde, pe lângă cea mai nouă carte de mister și crimă a lui George Arion „Vizita tinerei doamne”, au putut fi evidențiate și alte titluri care, spune nepotul scriitorului, Alexandru Arion, pot captiva cu totul atenția cititorilor români.
Unul dintre romanele de suspans este „Reykjavik”, scris de Ragnar Jónasson (N.R. unul dintre cei mai apreciați scriitori nordici) și Katrín Jakobsdottír (N.R. Prim-ministrul Islandei din prezent), lansat acum o lună și care se bucură deja de succes.
L-am întrebat pe Alexandru Arion, fiind și coordonatorul editurii Crime Scene Press, cum a fost primit romanul scandinav:
„Romanul a apărut acum aproximativ o lună, iar spre bucuria noastră a fost primit foarte bine. Primul tiraj deja se epuizează pentru că a resuscitat un interes pentru roman din partea publicului român. Și nu doar asta, dar și faptul că Ragnar Jónasson este în momentul de față, probabil, cel mai reprezentativ autor islandez de romane mystery, thriller și crime, iar după cum știm, valul nordic, de vreo 10 sau 20 de ani, este un val care s-a impus, inclusiv în publicul din România care adoră cărțile scandinave. Sunt mulți autori foarte buni.”
Povestea din „Reykjavik” este una inspirată dintr-un caz real care a cutremurat societatea islandeză, dovedindu-se a fi implicate personalități din lumea politică locală. Nici până azi nu a fost rezolvat cazul.
„Povestea a atras mult pentru că e vorba despre un „cold case” real. „Cold case”, acest jargon al polițiștilor, se referă la un caz nerezolvat care nu e nici închis, ci rămâne undeva printr-un dosar sau pe raftul unui polițist. Ei bine, în cartea asta e vorba despre un „cold case” real, o dispariție a unei tinere fete de pe o insuliță de lângă Reykjavik care a zguduit societatea islandeză timp de decenii. Niciodată fiind soluționat cazul, dar având niște implicații politice și la nivel destul de înalt, și cu presa care readucea periodic cazul pe tapet, islandezii l-au ținut minte. E foarte interesant că prim-ministrul Islandei, care a fost prezentă și la debutul cărții, a marșat să găsească o rezolvare pentru acest caz. Pentru islandezi reprezintă o poveste foarte sensibilă. Cartea în sine e o reușită pentru gen și e un roman care a prins în foarte multe țări, are vreo 20 de traduceri deja. Noi suntem a 4-a sau a 5-a țară care a tradus cartea într-o limbă străină. El e vândut deja în peste 20 de țări în acest moment.”, ne-a spus Alexandru Arion.
„Cred că publicul român e interesat de carte, de literatură. Dacă le oferi literatură de suspans bună, autori buni, mari, cărți interesante și scrise bine, ei vor cumpăra și vor citi, și sunt mulți de acest fel. Noi, care edităm doar cărți mystery și thriller, vedem o creștere de la an la an.
Cred că în țările anglo-saxone sau scandinave interesul pentru gen e mai mare decât la noi, dar la noi e un interes în creștere. Poate că vom ajunge și noi la un moment dat să avem o pondere similară cu a lor. Cred că ține de edituri, edituri care să aibă o selecție bună de titluri.”, ne-a mai spus nepotul scriitorului George Arion.
L-am mai întrebat pe Alexandru Arion ce titluri recomandă românilor din cadrul editurii lor, iar printre acestea se numără și un roman despre invazia din Crimeea și evenimentele terifiante de la Cernobîl, din trecut, dar și din prezent. L-am rugat pe intervievat să ne ofere cele mai reprezentative titluri pentru genul de suspans și mister:
„Printre aparițiile noi de la Gaudeamus din momentul acesta, sunt câteva titluri foarte importante pentru literatura de gen. Unul dintre ele este „Cel care nu uită”, de David Baldacci, mare autor american, bine cunoscut și la noi. Apoi, „Ciudata Sally Diamond”, de Liz Nugent, un bestseller internațional din 2023, deci o carte extrem de recentă pe care sunt convins că o va adora și publicul român.
Al patrulea volum din seria „Clubul Crimelor de joi”, al lui Richard Osman, care și la noi în România e bestseller, dar și în cadrul editurii noastre. Noua carte a lui George Arion, „Vizita tinerei doamne”. Aș mai menționa „Un motiv bun pentru a muri”, de Morgan Audic, un scriitor francez cu o carte despre o poveste care se întâmplă la Cernobîl, în Ucraina, după invazia din Crimeea. O poveste absolut terifiantă care are legătură și cu Ucraina, dar și cu situația actuală. Beneficiază de o proză de cea mai bună calitate.”, a încheiat Alexandru Arion.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu