„În Bruxelles nu se consumă usturoiul verde, doar cel uscat, iar românii pentru drob, pentru stufat, au nevoie de frunzele de usturoi. Şi atunci, în fiecare an, înainte de Paşte, ducem câte o sută, două sute de legături de usturoi verde din România, în Belgia. Nu este singurul produs de sezon care se caută acolo de către români, pentru că ducem şi leuştean, mărar sau chiar leurdă”, spune Silvia Olari, o hunedoreancă revenită în ţară după mai mulţi ani petrecuţi în Belgia, dar care deţine la Bruxelles două magazine cu produse româneşti.
Potrivit Agerpres, aceasta spune că se aprovizionează cu usturoiul verde direct de la producătorii din România şi apoi îl transportă în Belgia, unde o legătură poate ajunge până la preţul de un euro. Este un cost care trebuie să acopere cheltuielile de transport, dar şi pe cele de pregătire a mărfii, pentru că verdeaţa nu poate fi trimisă oricum cale de 1.700 de kilometri.
[citeste si]
„Verdeţurile trebuie împachetate bine, ca să reziste transportului. Deoarece nu pot fi transportate pe uscat, pentru că s-ar ofili, rădăcinile planetelor sunt învelite atent în vată umezită cu apă”, explică Silvia Olari.
Chiar dacă în magazinele româneşti din Bruxelles intră şi mulţi belgieni, usturoiul verde este cumpărat numai de români, obişnuiţi de acasă cu rostul verdeţurilor de Paşte în bucătărie.
Tot ei caută varza murată, carnea tocată şi condimentele pentru sarmale, toate aduse din România. „Varza murată o luăm de la un producător de lângă Bucureşti, ambalată în vid şi pregătită de transport, iar carnea este congelată”, detaliază Silvia Olari.
Magazinele pe care le administrează în Bruxelles sunt cunoscute în capitala Belgiei, iar recent, pe 6 aprilie, au fost reprezentate la „Bazarul de Paşte” organizat de Asociaţia „Femmes d'Europe” la sediul Comisiei Europene. Acolo hunedoreanca le-a arătat vizitatorilor zacusca şi dulceţurile din ţara noastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu