EXCLUSIV  Românii din diaspora care vor să investească în țară, alungați de politica de funcționare: Șpagă în dreapta, șpagă în stânga, drept de autor, drept de șmecher / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Ionel Gălbiniță, proprietarul restaurantului cu specific românesc Dorna din Atena, a fost invitat la emisiunea „Departe de România", de pe DC News și ȘtiriDiaspora unde a vorbit despre cât de greu este să deschizi un restaurant în România. 

Emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, reprezintă o evoluție naturală a conținutului cu care v-am obișnuit, fiind în primul în rând o emisiune cu și despre românii din afara granițelor țării. În fiecare săptămână vom descoperi povești interesante ale românilor stabiliți în străinătate. Vom vorbi despre aspecte din viața de zi cu zi, probleme de integrare, provocări, dar și despre bucurii și împliniri. Totodată, vom încerca să aflăm ce mai înseamnă România pentru românii din diaspora: "acasă" sau doar țara de origine. 

Ionel Gălbiniță a povestit, în exclusivitate pentru DC News și ȘtiriDiaspora, despre dificultățile pe care le-a întâmpinat atunci când a încercat să-și extindă afacerea în România. 

„Ce îți lipsește din România?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica. 

„Vizitez des România. Doar părinții îmi lipsesc, restul găsesc aici. Mă regăsesc în România, aici, în restaurantul meu.”, a spus Ionel.

„Ce te-ar convinge să revii acasă sau să petreci mai mult timp în România? Poate deschizi un restaurant grecesc în România.”, a spus Gabriel Nuță-Stoica. 

„Am avut trei sau patru tentative de a deschide ceva în România și de fiecare dată m-am lovit de probleme care aici nu au existat. Foarte greu! Chiar am făcut precontract și la Iași, în Palas Mall. Făcusem precontract să iau un spațiu, dar politica nu mi-a plăcut deloc.

Mă refer la politica de funcționare, de a scoate autorizații, de a funcționa. Șpagă în dreapta, șpagă în stânga, drept de autor, drept de șmecher. Eu nu le-am întâlnit în Grecia din 2006 și am deschis pe acesta, am mai avut încă unul foarte mare în Portul Pireu, am deschis încă unul pe malul marii într-o localitate care aparține de zona Atenei, am mai avut încă unul grecesc tot în zona Atenei, dar nu am avut niciodată probleme cu instituțiile, nu am avut probleme să scot o autorizație.

Nu s-a întâmplat să am probleme cu controlul, probabil am fost în regulă. Noi am avut un control de rutină și ne-au dat nota 10 aici. Mi s-a părut foarte dificil în România.

Și în București am vrut să deschid în Plaza Mall și la Băneasa m-am uitat să găsesc un spațiu, să deschid ceva. M-am lovit întotdeauna de probleme foarte serioase.", a spus Ionel Gălbiniță. 

„Ne spui că tu, român din străinătate, ai vrut să investești în România, veneai cu bănuții tăi munciți acolo și te-ai simțit neprimit aici. Pur și simplu nu au vrut.", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.

„În Londra mi-am deschis, am făcut contract, am făcut tot și mi s-a părut mult mai ușor decât în România. Numai că am decis să renunț la investiție.”, a spus Ionel Gălbiniță la emisiunea „Departe de România", de pe DC News și ȘtiriDiaspora. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel