Românii din Diaspora nu se pot vaccina în țară. Aceasta este concluzia care reiese dintr-un document oficial depus în Parlamentul României. Autoritățile încă nu au un răspuns la această problemă.
Deputata USR-PLUS Diana Stoica a adresat o interpelare doctorului Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, prin care sesizează faptul că românii din diaspora nu se pot înscrie la vaccinare deși au CNP valid, în cazul în care aceștia au domiciliul în străinătate (deținătorii de pașaport românesc). Sesizarea inițială a venit de la român din străinătate care s-a confruntat cu această situație în momentul în care a încercat să se programeze pe platforma pusă la dispoziție de autorități.
Subiectul întrebării adresată de Diana Stoica: "Imposiblitatea înscrierii la vaccinare a românilor cu CNP valid, dar cu domiciliul în străinătate"
Iată ce conține documentul depus la Parlament, conform Ştiri Diaspora.
"Stimate domnule coordonator,
Vă felicit pentru asumarea acestei responsabilități într-o perioadă critică pentru întreaga comunitate internațională și vă asigur de colaborarea mea pentru demersurile menite să îmbunătățească sănătatea românilor. Am primit o sesizare și vă scriu în speranța că această problemă va fi soluționată rapid, astfel încât toate persoanele eligibile pentru etapele 2 și 3 să se vaccina.
Textul sesizării este următorul: 'Vă scriu în numele meu și a potențialilor concetățeni supuși discriminării la înregistrarea pe platforma vaccinarecovid.gov.ro , persoane în etate și bolnavi cronici, cetățeni români care domiciliază în străinătate și care se află temporar în România, unii chiar pentru tratarea unor boli cronice.
Problema constă în faptul că la înregistrarea în platforma vaccinare-covid.gov.ro sunt acceptați doar cetățenii români care dispun de o carte de identitate (adică aceia care au domiciliul sau reședința în România). Astfel cetățenii români care au doar pașaport românesc cu domiciliul în străinătate (având codul numeric personal totuși înscris în pașaport) nu se pot înregistra pentru vaccinare dacă nu dețin și o carte de identitate.
Problema se extinde și la programările care se fac prin intermediul liniilor telefonice.
Am semnalat problema de mai multe ori, dar se pare ca nu-i nimeni să ne audă. Sperăm totuși că se poate găsi o soluție care să elimine aceste bariere discriminatorii dintre cetățenii români, mai ales în aceste vremuri tulburi.
Va mulțumim pentru aducerea la cunoștință a problemei noastre în fata organelor competente în domeniu.
P.S. Paradoxul este că noi plătim și contribuția de asigurări sociale de sănătate la CNAS, ceea ce face nedreptatea și mai pregnantă (cei neasigurați, dar care au buletin, beneficiind de dreptul de a fi vaccinați, noi nu). Rezolvarea acestei probleme ar fi simplă și ar consta în scrierea unei linii de programare de către cei de la STS care să se permită și înregistrarea cu pașaportul (urmând scanarea lui la centrul de vaccinare, așa cum s-a putut face când am votat).'
Prin urmare, vă rog să îmi comunicați cu celeritate răspunsul la următoarea întrebare:
1. Care este varianta prin care cetățenii români care au CNP, dar nu au CI, ci pașaport românesc cu domiciul în străinătate, se pot înscrie la vaccinare?
Vă rog să îmi transmiteți răspunsul în scris și în format electronic, la [email protected] ".
Faza a doua a campaniei de vaccinare a demarat la 15 ianuarie, iar bolnavii cronici și persoanele peste 65 de ani se pot programa în platforma special concepută în acest sens: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News