EXCLUSIV  Românii din diaspora vorbesc despre locurile din care provin. Hideg (ARGUMENT): Un respondent a spus că nu i se pare normal să denigreze România

Cât de deschiși sunt românii din diaspora să vorbească în comunitățile din care fac parte despre locurile din care provin, a fost una dintre subiectele abordate de Mădălina Hideg în cadrul unui sondaj al Institutului ARGUMENT.

În cadrul evenimentului de tip Masă Rotundă, "Cultura de Acasă! Românii, încotro?", organizată de Institutul ARGUMENT și DCNEWS RESEARCH & DEVELOPMENT, Mădălina Hideg, sociolog, a spus cât de deschiși sunt românii din diaspora să vorbească în țările de adopție despre locurile din care provin.

„Alte diferențe între percepție și realitate vin din discuțiile pe care cei plecați ar putea să le aibă despre România, despre localitatea din care provin, cu alți membri ai comunității de acolo de unde sunt, respectiv cu colegi de serviciu, cu prieteni străini. Așteptările românilor din țară ar fi ca românii plecați să poarte astfel de discuții cu celelalte categorii de persoane, însă, în realitate, acest lucru nu prea se întâmplă.

Dacă există o legătură strânsă între persoana plecată și comunitatea de români în care se află, atunci, clar, aceste discuții există în cadrul respectivei comunități. Dacă, însă, nu a reușit sau nu a dorit să dezvolte o legătură cu membrii comunității de români, atunci și discuțiile despre România și locurile natale sunt mai puține și mai superficiale.

Evident că atunci când sunt aceste discuții, sunt în termeni pozitivi, pentru că un respondent care spune vehement că nu se va întoarce în România și că România nu i-a oferit nimic, și tocmai de aceea a plecat, spunea că nu i se pare normal să denigreze România, că nu va vorbi niciodată rău de România, chiar dacă România nu l-a ajutat atunci când avea nevoie“, a spus sociologul Mădălina Hideg la evenimentul de tip Masă Rotundă, "Cultura de Acasă! Românii, încotro?", organizată de Institutul ARGUMENT și DCNEWS RESEARCH & DEVELOPMENT.

Youtube video image

Motivele pentru care românii din Diaspora s-ar întoarce definitiv în România: Abia atunci România ar redeveni atractivă

Migrația este o problemă reală a României și, potrivit datelor INS din anul 2021, acest fenomen reprezintă al doilea motiv oficial al scăderii populației în România.

Conform unui studiu al OECD, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, România era (la nivelul anilor 2015-2016) pe locul cinci în lume în ceea ce privește numărul de persoane care au emigrat în Europa Occidentală, raportat la numărul total al populației.

În vara anului 2022, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) aprecia că avem 5.7 milioane de români care trăiesc în diaspora (în afara celor care locuiesc în comunitățile istorice), dar în realitate par să fie peste 8 milioane.

Institutul ARGUMENT a realizat un studiu pentru a afla care sunt motivele pentru ca românii din Diaspora să se întoarcă în țară.

La sondajul Institutului ARGUMENT au luat parte 2008  persoane cu vârsta de 18 ani și peste, în perioada 16-18, 21-22 noiembrie 2022.

Tipul eșantionului a fost unul simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă neinstituționalizată, iar datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ± 2,2%, la un nivel de probabilitate de 95% (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel