Există români care luptă în Ucraina pentru a ține piept invaziei rușilor. Este o luptă a Ucrainei, în Ucraina, dar este o luptă pentru întreaga Europă.
Comunitatea românească din Ucraina a dat o lecție importantă. În ciuda felului în care a fost tratată de-a lungul vremii, când a trebuit să apere Ucraina, și-a arătat susținerea totală.
Despre acest subiect ne-a vorbit jurnalistul Marin Gherman la interviurile ȘtiriDiapora.ro în cadrul proiectului „Apel la educație”.
„Sunt foarte mulți etnici români care au plecat benevol în armata ucraineană. Mulți au venit special să lupte. Lucrau în Germania sau în alte țări și au revenit în Ucraina special pentru a-și apăra țara de agresiunea rusă. Sunt mulți români care ajută statul ucrainean încă din primele zile ale războiului. Este foarte interesantă această situație. De ce? Pentru că vorbim despre o comunitate românească ce nu era foarte mulțumită de drepturile pe care i le asigura statul ucrainean. O comunitate românească care nu era mulțumită, din multe privințe, cu politicile statului ucrainean privind dezvoltarea locală. Sunt raioane unde comunitatea românească a fost lăsată mai slab dezvoltată. Aceste politici mai defectuoase nu au devenit o barieră pentru români. Românii nu au luat o poziție pro-rusă, dimpotrivă: au demonstrat o solidaritate față de Ucraina. Românii de acolo țin pumnii pentru victoria Ucrainei”, a zis jurnalistul Marin Gherman la interviurile ȘtiriDiapora.ro în cadrul proiectului „Apel la educație”.
Apoi, ziaristul a venit cu rezultatele unei cercetări privind finalul războiului pornit de Rusia.
„Am făcut un studiu interdisciplinar la nivelul Institutului de Studii Politice și Capital Social (IPSSC), la Cernăuți. Am întrebat românii cine cred că va câștiga războiul, iar 65% dintre ei consideră că Ucraina, iar peste 60% dau vina pe Rusia pentru începerea războiului”, a mai spus Marin Gherman.
Emisiunea face parte din cadrul campaniei „Apel la Educație", realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Marin Gherman este director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți, Ucraina), doctor în științe politice. În 2010 a absolvit cu mențiune Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, iar în 2014 – își susține teza de doctorat, având ca temă de cercetare „Teoriile capitalului social în studierea proceselor de integrare europeană din cadrul societăților postsocialiste (studiu de caz Ucraina, România)”.
Este lector univ. asociat al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, editorialist la Veridica – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, jurnalist la Libertatea (București).
Președinte-fondator și redactor-șef al Centrului Media BucPress, care include patru organe de presă de limba română: Agenția de știri BucPress, Radio Cernăuți, BucPress TV și revista BucPress. Este redactor-șef adjunct la revista de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuți – București). Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.
Autor de studii publicate în reviste de specialitate, coautor a cinci monografii științifice: „Societatea civilă și capitalul social în noile state membre ale UE” (Cernăuți, Tehnodruk, 2015), „Sprache Politik und Konflikte in der Ukraine, Republik Moldau und Georgien” (Leipzig, 2017), „Peisajul etnocultural și etnopolitic al regiunilor de frontieră din Ucraina, R.Moldova și România. Retrospectivă istorică și actualitate” (Cernăuți, Tehnodruk, 2018), „Intersecții educative: dialog cu minoritățile naționale din regiunile Cernăuți și Transcarpatia” (Drogobici, Tek-LTD, 2020), „COVID-19. Dimensiuni ale gestionării pandemiei” (Iași, Editura Junimea, 2020).
A fost consultant politic, șef al birourilor electorale, manager al campaniilor informaționale și proiectelor internaționale de analiză a presei, coordonator al proiectelor transfrontaliere finanțate de UE și altor programe de granturi.
Interese științifice: teoria și practica acumulării capitalului social, procesele de integrare europeană în statele din Europa Centrală și de Est, procesele informaționale, evoluția mass-media, relațiile ucraineano-române, procesele geopolitice actuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu