Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit, la ”Nod în Papură”, despre ce vor românii de 1 Mai.
Ziua de 1 Mai, ziua în care se sărbătorește munca, pentru cei mai mulți dintre români înseamnă zi liberă, cu mici și bere, la iarbă verde, dacă vremea o permite, deși alta este semnificația acestei zile.
”Este sărbătoare, 1 Mai. Ne uităm la televiziuni. Unde se duc românii? Românii merg la munte. Românii vor mici. Cum ar suna asta în Marea Britanie? The Guardian, Sunday Times. Să scrie asta: Englezii merg la mare.
E normal, lumea merge la mare pentru că acolo sunt englezii, britanicii.
De unde vine licența asta în presă: românii fac, românii dreg? Vorbim pe fond, că nu se duc 20 de milioane de oameni, încolonați, la mare”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu în emisiunea - ediție specială de 1 mai - ”Nod în Papură” de la DC News TV și DC News.
”Sunt foarte puțini care pleacă la mare. Și, de obicei, pleacă mai mulți în vacanță când este o microvacanță, că în mod natural, când este o perioadă mai liberă mai pleacă... Asta ne caracterizată, căci este un gen de generalizare pe care a inventat-o presa, ca să fie dramatică. Românii nu mai vor nu știu ce. Și sunt nu știu cât la sută care au spus”, a explicat sociologul Alfred Bulai.
”Asta să zicem în politică”, a completat Vâlcu.
”Nu, e în orice”, a punctat Bulai.
”Stai o clipă. L-a luat lumea la ciocane, pe drept cuvânt, pe Ciolacu că a spus că moldovenii nu sunt... Nu ne jignește. E normal ca publicul din România e public, sunt români. Nu faci știre pentru Pakistan sau pentru Guineea Franceză.
Deci când lumea merge la mare este evident că sunt români. De ce trebuie să insiști pe români? (...) Englezii s-ar simți jigniți”, a mai spus Vâlcu.
”La ei ar avea sens, pentru că dacă pot să spună englezii, scoțienii, galezii, atunci ar putea să aibă chiar...”, a continuat Bulai.
”Și nu o fac. Adică sunt oamenii care merg la mare, la plajă”, a mai spus Vâlcu.
”Este o formulă care de regulă vrea să manipuleze, fără să fie neapărat conștientă treaba asta, pentru că ea a apărut în logica ideii că lumea vrea ce vrea jurnalistul.
A început din 1990, au zis-o și comuniștii, că românii voiau. Nu era formula românii, dar era aceeași chestie. Și în 1990, toți care înjurau, din Opoziție, spuneau: Românii nu mai pot. Erau o mână de oameni în piață.
Tocmai pentru nevoia aceasta de a generaliza, pentru a arăta, este ceva universal, în orice societate, nu în cea românească. În orice societate există diferențe mari între oameni, prin urmare, ideea de bulgarii, francezii nu este valabilă niciodată”, a mai spus Alfred Bulai.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu