Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre cultura lecturii pe care o societate fie o are, fie nu.
„Lectura în general e mai redusă la români, nu prea se citeau ziare. Dar cu ce ștergeau geamurile? De când îmi aduc aminte, pentru ștersul geamurilor erau folosite ziare”, a spus Val Vâlcu în emisiunea Nod în papură de la DC News TV.
„Nu uita că Times sau alte ziare rezultau în sute de pagini fiindcă aveau două ediții, dimineața, seara. Era multă hârtie, fie vorba între noi. În Marea Britanie am rămas șocat de numărul de ziare aruncate, vagoane întregi. Exista un ziar denumit Metro, gratis, al metroului londonez. Lumea se uita în el și îl lăsa acolo, lăsa pe jos, era ceva grotesc la finalul cursei. Era hârtie aruncată, fie vorba între noi, că nu era nimic de păstrat în ziare de genul acesta.
Pe de altă parte, eu prefer o societate care face risipă de hârtie decât una în care nu avem nevoie de ideea de ziar. În anii ’90, la Budapesta, erau cinci cotidiene cu tiraj de peste un milion pe zi. Noi am avut doar o singură perioadă, prin Evenimentul Zilei, singurul care a avut un milion. Nu vorbesc de 1990 și 1991, că atunci au fost tiraje senzaționale. Vorbesc de după. Atenție, maghiarii erau jumătate ca populație.
De ce dau exemplu? Fiindcă e vorba de un model cultural pe care îl ai sau nu-l ai. La noi nu s-a creat, în comunism nu aveai ce citi. Erau câteva mai interesante, cum ar fi Sportul sau almanahurile, era bătaie să le iei în decembrie când apăreau. Dar, în principiu, mai ales în anii ’80 nu aveai ce citi”, a răspuns sociologul Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu