EXCLUSIV  Românii, la piață ca la muzeu. Deciziile care au dus la cea mai mare inflație din UE /video

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Analistul economic Adrian Negrescu a subliniat, în emisiunea „Totul despre bani” că, din cauza inflației ridicate, mulți români nu își mai permit să-și facă provizii pentru iarnă, prețurile la alimente și alte produse de bază crescând semnificativ.

România înregistrează cea mai mare inflație din Uniunea Europeană de opt luni consecutiv, iar creșterile de taxe și accizele, precum și majorarea salariului minim pe economie (! de două ori) au agravat situația. În plus, alimente de bază precum cartofii și pâinea s-au scumpit considerabil, iar prognozele arată că prețurile vor continua să crească în lunile următoare, afectând și mai mult puterea de cumpărare.

DC News: A venit toamna. Ar trebui să culegem, metaforic, roadele muncii de peste an. Au românii ce pune în cămară sau a adunat țara noastră mai multe datorii anul acesta?

România — cea mai mare inflație din UE timp de 8 luni, consecutiv

"Chestiunea asta cu cămara, într-adevăr, e o problemă în acest an. Gândiți-vă la gospodinele acelea care, în anii trecuți, puneau gogonele, puneau zacuscă, puneau castraveți la murat și cine știe ce alte lucruri peste iarnă.

Anul ăsta e o adevărată misiune imposibilă să pui niște legume pentru la iarnă în condițiile în care prețurile au crescut foarte-foarte mult.

Mulți dintre oameni au ajuns să meargă la piață, dar și la hypermarket ca la muzeu — (...) admiră produsele și, din păcate, nu și le permit, motiv pentru care mulți au renunțat să-și mai facă provizii pentru la iarnă și vor fi dependenți din păcate de prețurile și de produsele pe care le vor găsi în magazine pe parcursul iernii.

Se întâmplă acest lucru pentru că avem, din păcate, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a opta lună la rând și probabil vom avea cele mai ample creșteri de prețuri pe tot parcursul acestui an în condițiile în care măsurile menite să stăvilească aceste creșteri de prețuri întârzie. România menține în continuare acele plafoane de preț la energie și gaze care nu reprezintă realitatea din piețele internaționale.

Avem în continuare probleme legate de taxare: gândiți-vă că România a crescut inflația ca urmare a creșterilor de taxe și impozite pe care le tot aplică de la 1 ianuarie. Au crescut taxele pe micro-întreprinderi, au crescut taxele pe băuturile răcoritoare, pe produsele sănătoase, pe tot felul de bunuri și servicii.

A crescut de două ori acciza la carburanți în acest an, astfel că au crescut prețurile benzinei și motorinei. A crescut de două ori salariul minim pe economie.

Toate astea, bineînțeles, se contabilizează acum în toamnă, când inflația rămâne foarte ridicată — 5,1% (n.r., în august) —, o inflație dublă față de media Uniunii Europene și o inflație dublă inclusiv față de Bulgaria.

Bulgaria e pe la 2,7% cu inflația, așa că te întrebi: Dumnezeule, ce reușesc oamenii ăia să facă bine, de contribuie la menținerea prețurilor, încearcă să ajute puterea de cumpărare a oamenilor și noi în România nu reușim acest lucru? Așteptăm ca inflația să scadă doar din punct de vedere statistic, pentru că asta se întâmplă în momentul de față", arată analistul economic Adrian Negrescu.

2. FOTO: Ager... (piata2_65793800.jpg)

FOTO: Agerpres

Cartoful, aliment "de lux"?

DC News: Cetățenii au probleme și, într-adevăr, în piață nu mai e acea forfotă, acea agitație de oameni care cară cu plasele roșii, murături, gogoșari.

"(N.r., Așa este) — Atenție, cartofii s-au scumpit cel mai mult în ultima lună, conform datelor de la Statistică (n.r., INS), cartofii fiind mâncarea săracului, adică principala legumă folosită de români în bucătărie (nu mai vorbesc de fasole, de orez, de pâine).

Chiar și pâinea s-a scumpit și, din ce am văzut de la patronatele din domeniu, pe fondul efectelor secetei, probabil pâinea se va scumpi cu aproape 20% în această toamnă, semn că nu am luat măsurile necesare la timp, în așa fel încât să preîntâmpinăm efectele secetei și, bineînțeles, să decontăm toate aceste probleme în prețurile de consum, care probabil vor reveni din nou pe creștere în luna septembrie, octombrie, poate chiar și noiembrie", adaugă analistul economic.

Emisiunea completă poate fi urmărită aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel