Avizul Comisiei Europene, care a autorizat introducerea pe piață a două insecte ca alimente, a stârnit dezbateri aprinse în câteva țări europene, unde publicul se teme că astfel de produse ar genera riscuri pentru sănătate.
Subiectul a căpătat și conotație politică, noile alimente fiind considerate un atentat la cultura alimentară națională.
Gustul, evident, nu se discută, dar trebuie subliniat că folosirea insectelor în alimentație are o tradiție de sute de ani în Europa. Conchistadorii spanioli au observat că populațiile locale din Mexic folosesc o făină măcinată din gândaci drept colorant și au exportat carminul, sau cârmâzul, în Spania, de unde s-a răspândit pe continent.
Carminul este obținut prin măcinarea unor gândaci numiți coșenilă, care trăiesc pe anumite specii de cactus. Mexicanii foloseau pigmentul la colorarea hainelor, dar prețul său ridicat l-a făcut prohibit pentru industria textilă. În schimb, industria alimentară și cea a cosmeticelor importă cantități mari de roșu coșenilă din țările unde se pot dezvolta plantațiile de cactus preferați de această specie de gândaci: Mexic, Africa de Sud, Peru, India.
Făina de coșenilă e folosită la cosmetice precum rujurile, fardurile de obraz, pudrele sau fardurile de pleoape și vopseaua de păr. De asemenea, poate fi întâlnit în vopselurile de păr.
Carminul este folosit și în industria alimentară, și îl consumăm de zeci de ani în iaurturi, sucuri, jeleuri, bomboane, budinci, dulcețuri, înghețate, fiind folosit inclusiv la colorarea mezelurilor și altor produse din carne procesată. Pentru că este considerat sigur, nu are riscuri de sănătate și nu produce decât extrem de rar alergii, extractul de coșenilă a înlocuit, după 2000, coloranții sintetici pe care îi găseam în bonboane sau dulciuri și care aveau un grad de toxicitate periculos pentru copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News