Românii o plâng astăzi pe "Catrina a lui Moromete". Actriţa Luminiţa Gheorghiu şi-ar fi serbat pe 1 septembrie ziua de naştere

Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons

Marea actriţă Luminiţa Gheorghiu ar fi suflat astăzi în lumânări, dacă n-ar fi fost răpusă de o suferinţă îndelungată în urmă cu doi ani.

"Dor. Una dintre cele mai importante actrițe din România.Luminița Gheorghiu s a născut in 31 august. Superbă personalitate. Dor" a scris Oana Pellea pe contul ei de Facebook.

"Luminița Gheorghiu - în ochii ei am fi putut vedea infinitul cerului. Născută într-o zi de 1 septembrie 1949, a plecat într-o stea pe 4 Iulie 2021 lăsând un gol imens în sufletul celor care o admirau. Rămâne pentru totdeauna " Catrina" din Moromeții, asistenta medicală din „Moartea domnului Lăzărescu ". Rămâne pentru totdeauna în inimile noastre!" - au scris cei din grupul Actorii romani -Valorile Romaniei nu mor

"Luminița Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate actrițe din România, ar fi împlinit astăzi, 1 septembrie, vârsta de 74 de ani.Actriţa Luminiţa Gheorghiu s-a născut în 1 septembrie 1949, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1972, la clasa lui Ion Cojar.În primii ani de carieră a interpretat numeroase roluri pe scenele Studioului Casandra, ale Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani (1972-1975) şi ale Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. A fost Măriuca în "Sânziana şi Pepelea" de Vasile Alecsandri, Victoriţa în "O fată imposibilă" de Virgil Stoenescu, Ciocârlia în "Tinereţe fără bătrâneţe" de Eduard Covali, regia Cătălina Buzoianu.A jucat în producţii româneşti importante, precum "Secvenţe", regia Alexandru Tatos, "Fapt divers", regia Andrei Blaier, "Moromeţii" şi "Stare de fapt", regia Stere Gulea, şi "Prea târziu", regia Lucian Pintilie.Pentru rolul asistentei medicale Mioara Avram din "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu, Luminiţa Gheorghiu a obţinut, în 2005, premiul Bayard d'Or pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Fimului Francofon, desfăşurat în Belgia.A fost și protagonistă a filmului "Poziţia copilului", în regia lui Călin Netzer, care a câştigat premiul Ursul de Aur la Berlinala 2013, Luminiţa Gheorghiu a fost una dintre actriţele cotate cu şanse mari la premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă, în cadrul marelui eveniment.Actrița a murit în ziua de 4 iulie 2021" a scris Radio România.

Şi postul de televiziune Cinemaraton i-a dedicat ziua de astăzi, redifuzând doar filmele în care a jucat marea actriţă.

                                                 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel