Românii scapă de electrocasnicele vechi, iar copiii lor se joacă de-a reciclarea în campania „România Reciclează”

Asociația Environ a lansat miercuri, 29 iunie la Hârșova, o nouă ediție a campaniei  „România Reciclează”, unul dintre cele mai de succes programe naționale de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Campania care a ajuns deja la cea de-a șaptea ediție, se desfășoară în 2022 într-un format complex care îmbină componenta de colectare a deșeurilor electrice de la populație cu ateliere și jocuri eco-educative pentru copiii și tinerii din localitățile din țară.

Programul „România Reciclează” se adresează tuturor locuitorilor, companiilor sau instituțiilor din orașele și comunele participante în program care dețin și doresc să predea spre reciclare aparatura electronică veche sau defectă. Aceștia pot solicita colectarea gratuită de la domiciliu sau sediu a deșeurilor voluminoase prin apel telefonic la call center 031.827.0000 și de asemenea pot preda direct deșeurile de mici dimensiuni în punctele de colectare agreate de Environ cu reprezentanții primăriilor.

Mai mult decât atât, pornind de la convingerea că investiția în educație este cel mai important pas pentru reformarea modului în care percepem și gestionăm deșeurile, Asociația Environ va implementa la punctul de colectare și un program de educație ecologică pentru cei mici. Recycle Joy este un concept de workshop-uri educaționale, jocuri, activități distractive și premii surpriză, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani care își propune să îi învețe cum să descopere bucuria reciclării.

„Ne propunem să facem din grija față de natură, responsabilitate și reciclare o normalitate și chiar un motiv de bucurie. Sustenabilitatea înseamnă calitatea vieții în prezent și în viitor, de aceea considerăm că nu este suficient doar să organizăm periodic acțiuni de colectare, ci trebuie să investim constant în educație și informare. Este imposibil să producem o schimbare de paradigmă și să creăm o cultură a reciclării câtă vreme oamenii se așteaptă ca de fiecare dată când predau un deșeu să primească ceva în schimb. În cadrul campaniei România Reciclează vor primi într-adevăr ceva la schimb: timp, atenție și încredere în cei mici pentru că ei pot produce acea schimbare de perspectivă. Contribuim la formarea adulților de mâine cu speranța că în câțiva ani predarea echipamentelor uzate va deveni o practică obișnuită, vom trăi într-un mediu mai curat, iar România nu va mai fi codașa Europei la reciclare”, declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.

Proiectul „România Reciclează” a luat naștere în 2018 ca parte a strategiei Asociației Environ de a construi un parteneriat durabil cu autoritățile publice locale și de a oferi astfel împreună cetățenilor o soluție practică pentru predarea responsabilă a aparaturii electrice vechi, precum și a bateriilor uzate, având în vedere totodată și obiectivele legate de creșterea gradului de informare și educare pe acest subiect. În 2022,  ținta României de colectare și reciclare a deșeurilor electrice este de 65% din media vânzărilor de echipamente noi pe ultimii trei ani.

Ediția din 2022 a campaniei „România Reciclează” se desfășoară în perioada 29 iunie – 15 noiembrie, iar primăriile care doresc să se alăture programului și să organizeze acțiuni de colectare deșeuri electrice de la populație, se pot înscrie pe adresa [email protected] sau direct pe site-ul campaniei www.romania-recicleaza.ro.  

Potrivit unui studiu al Asociației Environ realizat de Reveal Marketing Research la finalul anului trecut,  4 din 10  români nu reciclează aparatele electrice vechi pentru că nu știu unde, 18% nu știu cum, iar 14% consideră că ar trebui să fie recompensați.  

Deșeurile de echipamente electrice și electronice de larg consum reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume și conțin o mulțime de resurse recuperabile și valoroase dar și  substanțe periculoase  precum plumb, crom, mercur și altele. Aproximativ 85% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat, cu beneficii uriașe atât pentru comunitate, cât și pentru natură.

###

Asociația Environ, una dintre primele organizații colective de transfer responsabilitate din România, perfecționează de peste 15 ani un sistem de gestionare responsabilă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Începând cu anul 2007, Environ a gestionat peste 150.000 tone de DEEE-uri și a implementat sute de  proiecte și campanii menite să încurajeze schimbarea obiceiurilor privind colectarea selectivă și adoptarea unui stil de viață sustenabil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel