Efectele burnout-ului pot fi uneori dramatice. Pentru că mulți români se plâng de faptul că nu există consiliere în acest sens, ei se îndreaptă către platformele de socializare, acolo unde se ajută singuri între ei.
Potrivit unui studiu din Marea Britanie, prezentat și de TheGuardian, fenomenul burnout ia tot mai multă amploare. Deși și în România specialiștii au semnalat fenomenul tot mai des întâlnit, este un lucru știut munca pe care o depun românii în raport cu salariile, totul raportat la mediile europene. După cum spunea și profesorul universitar de economie, Mircea Coșea, în urmă cu câteva săptămâni pentru DC News, românii muncesc din greu și se mulțumesc cu puțin.
Cu atât mai mult, românii par să experimenteze tot mai mult burnout-ul - un fenomen care se poate traduce prin „prea multă muncă efectuată de o persoană, până în punctul în care nu mai devină eficientă sau aptă” sau, mai simplu și pe românește: surmenaj.
Navigând diferite grupuri de pe rețelele de socializare în care este abordat subiectul menționat, mulți dintre utilizatorii români se întreabă cum pot reduce din efectele surmenajului.
Tinerii sunt mai predispuși fenomenului deoarece, spun internauții într-o singură concluzie, „piața e foarte competitivă, iar eforturile pe care trebuie să le depună doar pentru a-și păstra locul de muncă sunt foarte mari, depășind de multe ori atribuțiile fișei postului”.
Explorând mai departe, am dorit să observăm care sunt sfaturile pe care le distribuie românii experimentați în burnout, astfel că unul dintre aceștia spune:
„Imersare artistică: fotografie, plimbat prin natură, sport ușor. Îmi place să pozez păsările, de exemplu. Colorat, scris jurnal- memorii etc.”.
Un altul a mai spus:
„În trecut era folosit termenul de surmenaj și se referă la oboseala pe termen lung, în ciuda odihnei și alimentației eficiente.Nu am primit (ajutor). M-am descurcat singur.”
În încercarea de a îi explica unui alt utilizator al aplicației de socializare ce înseamnă „burnout”, un internaut a precizat:
„Ești permanent anxios și irascibil față de orice legat de muncă și treptat față de orice legat de viață. Nu te mai relaxezi cu nimic, totul e de "am un task de făcut". Banii par mereu prea puțini.”, după care a oferit și el câteva sfaturi ce l-au ajutat să depășească momentele dificile: „Soluții ce au mers la mine: am schimbat locul de muncă și alte aspecte ale vieții, activitate fizică, nu neapărat la sală, am mâncat mai sănătos și am avut somn mai calitativ. Poți adopta un animăluț, de preferabil un maidanez”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News