Gradul de îndatorare a românilor la bănci a crescut galopant în ultimul an.
Valoarea creditelor a depășit-o pe cea a depozitelor, spune guvernatorul BNR. Peste 50% din datoria românilor de circa 200 mld. lei reprezintă credite ipotecare, adică 100 mld. lei, iar 35% (68 mld. lei) sunt credite de consum.
Creșterea îndatorării populației în ultimii ani a fost influențată în principal de expansiunea creditării bancare, care constituie cea mai mare parte a datoriilor românilor. Comparativ cu 2008, soldul creditelor ipotecare din România este de cinci ori mai mare, în timp ce creditele de consum au scăzut cu 13%. „Cea mai semnificativă componentă a datoriei populației este reprezentată de creditele ipotecare (54,2% din total), în ușoară scădere (-1% anual), urmate de creditele de consum (35% din total), care au înregistrat o creștere anuală de 1,8%”, conform Raportului asupra stabilității financiare al BNR.
Deși situația actuală este mai bună decât în perioada crizei din 2008, crizele recente au încetinit îmbunătățirea rezistenței financiare și reducerea gradului de îndatorare, pe fondul creșterii serviciului datoriei cauzate de majorarea ratelor dobânzilor.
Analistul economic Elena Cristian a comentat fenomenul, în direct la România TV:
"Este adevărat, se folosește foarte mult cardul de credit. Vedem că străinii au două trei carduri de credit, le folosesc pentru a cumpăra bunurile de zi cu zi sau pentru a cumpăra vacanțe. La noi e puțin diferit. O situație similară am mai avut în 2008 atunci când creditele au luat-o razna... era creditul cu buletin... peste tot se dădea. Toată lumea cumpăra...
Ce trebuie știut e că împrumuturile acestea sunt pentru bunuri care au durată de viață mai mică decât durata creditului. De fapt asta este marea problemă. Că românii iau un împrumut pe 5 ani, pe 7 ani și cumpără un telefon care după doi ani deja nu mai merge. Sunt consumabile, nu mai funcționează așa cum trebuie. Frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele... durata lor de viață este sub durata de rambursare a acestor credite. Și aici este marea problemă - pentru că atunci când durata de viață s-a încheiat unii iau un nou credit, odată să-și rostogolească creditul în vigoare și apoi să-și cumpere un alt bun care, evident, este mult mai scump - ca să fie rata inflației.
Este o mare problemă aici. Guvernatorul BNR a tras un semnal de alarmă că românii se împrumută iar gradul de îndatorare a crescut galopant în ultimul an, dobânzile sunt foarte mari în acest moment la creditele de nevoi personale și asta ar putea genera probleme serioase în perioada următoare. Sigur că o astfel de limitare poate veni tot prin norme BNR sau tot prin legislație - de scădere a gradului de îndatorare - iar atunci lucrurile ar putea intra, să spun așa, sub un anumit control. Dar altfel n-ai cum să oprești omul să-și cumpere un telefon, un frigider dacă banca îi dă credit. Sau chiar magazinul! Știți bine că multe magazine au propriile linii de creditare" a apreciat Elena Cristian, jurnalist DC Business.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu