EXCLUSIV  Românii se laudă singuri că-și rup cârca mai tare decât olandezii și austriecii. Coșea: Ne mândrim că suntem mai harnici, dar trăim mai prost

„Relaxarea” nivelului de impozitare ar putea contribui la bunăstarea bugetului României, dar și a productivității. În cele din urmă, ar putea conduce la mai puține ore lucrate de români, cu un trai mai ridicat.

Conform unor informații din presă, românii lucrează în medie 2000 de ore anual, în timp ce olandezii și austriecii, cei care ne refuză intrarea în Schengen, lucrează anual în medie 1600 de ore. E un motiv de frustrare pentru mulți români, dar, observând reacția opiniei publice, și un motiv de mândrie - „Suntem mai harnici decât ei” -, deși trăim mai prost.

Pentru a lămuri subiectul, am apelat la analistul și economistul Mircea Coșea, care nu este de aceeași părere cu mulți dintre români. Faptul că un român lucrează mai mult decât un olandez, austriac sau oricare alt cetățean al Uniunii, nu ar trebui decât să ridice mai multe semne de întrebare întrucât trăim mult mai prost decât ei și cu ore mai multe la bord.

„Numărul de ore pe care noi îl muncim față de aceste două țări nu cred că este un avantaj pentru noi, dar nici vreo mândrie. Nu numărul de ore contează, ci productivitatea activității. Dacă olandezii și austriecii muncesc mai puține ore decât noi, dar au venituri mai mari decât noi, înseamnă că au productivitatea muncii mai mare și o organizare mai bună a activității. Nu mai vorbim de faptul că se mai pune și felul în care se reflectă impozitarea muncii în rezultatele pe care omul le primește. Cu cât muncești mai puțin și ai rezultate mai bune, trăiești mai bine, înseamnă că ai o productivitate mai mare și beneficiezi de o organizare și distribuție a muncii mai bune.”, ne-a spus analistul Mircea Coșea.

„Nu cred că trebuie să ne prezentăm cu această situație ca fiind mai buni decât ei. Dimpotrivă, nu cred că suntem mai buni decât ei prin acest punct de vedere. Faptul că nu suntem primiți în Schengen din cauza opoziției acestor două țări e un element de natură politică și nu economică.”, a mai precizat specialistul.

DC News: Cum ieșim din această situație?

„Prin creșterea productivității și a rezultatelor. Cu cât muncești mai puțin și ai rezultate mai bune înseamnă că ai o productivitate mai bună, organizarea muncii e mult mai bine realizată. Dacă noi muncim mai mult și nu avem rezultatele dorite înseamnă că ori avem o organizare mai proastă a muncii, ori nu avem productivitatea acestor țări. Totul ține de raportul dintre timp și rezultat.”, a mai punctat Mircea Coșea.


„Nu ne putem lăuda că muncim mai mult și trăim mai prost. Ba din contră. Înseamnă că olandezii și austriecii au ceva în plus.”


Taxe mai mici, muncă mai puțină, trai mai bun

Totodată, deși nu sunt declarații oficiale concrete în privința creșterii nivelului de impozitări de la anul, analistul anticipează un astfel de eveniment întrucât, altfel, bugetul nu ar face față în contextul actual.

România are printre cele mai ridicate praguri de impozitare din Uniunea Europeană, însă acest lucru nu este tocmai reflectat în calitatea serviciilor oferite cetățenilor. Ba mai mult, l-am întrebat pe specialist dacă ar putea fi crescută productivitatea printr-o relaxare a taxării, mai ales că, potrivit acestuia, ne aflăm deja în criză. Mai multe state europene au abordat situația economică actuală printr-o relaxare a procentului de taxare.

Potrivit specialistului, o creștere a impozitării ar putea dezvolta și cazurile de evaziune fiscală, metodă la care multe companii mici și mijlocii, și nu numai, vor apela din cauza „greutății” fiscale.

DC News: Putem corela situația și la faptul că impozitarea din România este una dintre cele mai mari din UE? Ar putea contribui o scădere a taxelor la o productivitate mai bună în România?

„Categoric. Sunt de această părere. Cel puțin în acest moment în care suntem în criză, e nevoie de o relaxare a impozitării pe locul productiv. Prin această relaxare se aduce o contribuție mai mare la buget pentru că e mai important pentru firmă să plătească impozitul sau taxele decât să fie penalizată, să apeleze la evaziune. Pe de altă parte, munca e mai bine motivată. Cu cât impozitezi mai puțin munca, cu atât mai mult aceasta va vi motivată pentru o activitate mai bună. Un român care muncește în România față de același roman care lucrează în străinătate e o diferență. Cel din străinătate muncește mai bine și obține mai mult pentru că beneficiază de un mediu economic mult mai bine organizat, dar și mai relaxat din punctul de vedere al impozitării.”, a mai punctat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel