Românii se vor confrunta cu o NOUĂ criză. 'Rezistența la antibiotice, amenințare la adresa sănătății publice'

Românii au parte de o noua criză cu care se vor confrunta în spitale: infecțiile curente vor fi produse de microorganisme care nu răspund la niciun tratament cu antibiotic.

Cu prilejul Zilei Europene de Conștientizare asupra Consumului și Rezistenței la Antibiotice, Administrația Prezidențială a organizat, la inițiativa Societății Române de Microbiologie, joi, la Palatul Cotroceni, simpozionul 'Antibioticele — utilizare în exces și rezistență, impact major asupra sănătății publice'.

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății publice atât la nivel național, cât și la nivel global. În condițiile în care România se află între primele trei state din Europa în ceea ce privește nivelul ridicat al consumului de antibiotice, încadrarea acestei practici drept problemă de siguranță națională este extrem de importantă.

Doctorul în medicină Diana Păuna spus: "Rezistența la antibiotice este o amenințare la adresa sănătății publice. Pornind de la atribuțiile constituționale ale Președinției, este nevoie de o platformă de dezbatere pentru găsirea unor soluții în această situație".

În plus, Vasile Ciurchea, președintele CNAS, a confirmat că România ocupă un loc fruntaș în Europa la consumul de antibiotice și la rezistență. El a adăugat că CNAS este dispusă să se implice în controlul prescrierii și eliberării de medicamente, deși nu are atribuții de a face recomandări medicale.

Ce se va întâmpla în 2016

În 2016, se vor putea monitoriza și rețetele necompensate și va exista un sistem de monitorizare a tot ceea ce se eliberează din farmacii. Practic, se va putea vedea ce medicamente se vând în fiecare farmacie.

Pe lângă antibioticele prescrise în exces de medici, mai sunt și antibioticele care se eliberează în farmacii, deși nu există rețetă. 

Consum foarte mare de antibiotice 

Consumul de antibiotice este foarte mare în sudul Europei și trebuie menționat că 600.000 de locuitori ai României au primit antibiotice în fiecare zi a anului trecut. Se folosesc mai ales antibiotice cu spectru larg, antibiotice care nu sunt dedicate unui microb, ci acoperă mai multe categorii. Acestea sunt subutilizate, adică nu sunt administrate în doza corespunzătoare și nici în numărul de zile care trebuie. Ca urmare, se selectează germeni rezistenți. Cine este de vină? Și medicii care prescriu, și pacienții care cer în plus, și farmaciile care eliberează, și producătorii care promovează.

Corupția și antibioticele

Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, rezistența la antibiotice se corelează cu nivelul proastei guvernări, cu nivelul corupției. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel