Sâmbătă, 9 aprilie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, Despre literatură și politică (II), criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre atitudinea unor români față de reguli.
„Avem o atitudine ambivalentă (noi românii) și Călinescu avea o tabletă savuroasă despre românul în Cișmigiu care aruncă hârtii pe jos (deci și pe vremea lui se întâmplau lucrurile cum se întâmplă și pe vremea noastră) și calcă pe iarbă, deși scrie clar: „Nu călcați pe iarbă!” și când i se atrage atenția de către polițist, cum era în epoca interbelică, este foarte bățos. În schimb același român în străinătate, în Italia, în Germania, respectă absolut toate regulile și vorbește cu un respect aproape religios despre autoritate. Este un cerc vicios. Trebuie internalizat acest respect al regulilor.”
„Noi n-am fost în stare să respectăm o regulă simplă, de a purta o amărâtă de mască în spații închise sau la piață. Se căutau tot felul de subterfugii ca să nu se respecte această regulă simplă și ușor de respectat. Pe de altă parte, deși nu internalizăm acest respect pentru reguli și ieșim din cadrul lor, ne simțim mai bine în afara regulilor, decât în interiorul regulilor, avem pretenția să le respecte alții. Riguros, fără nici un fel de excepție de la regulă, deci suntem foarte relativiști în ceea ce ne privește și foarte riguroși atunci când e vorba de alții. (…) Când suntem observatori vrem să se respecte regulile, când suntem actanți vrem ca ele să fie puse pe pauză.” A subliniat criticul literar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu