Românii transilvăneni - la ordinul Budapestei?

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Am văzut prezența la vot comunicată de BEC la ora 14.00. Mi-au atras atenția procentele mici de participare din Harghita – 5%, Covasna – 9%, Satu Mare – 12%, Bistrița – 14%, Cluj , Alba, Sălaj, puțin peste această cifră.

Populația maghiară din România nu votează la referendum și datorită faptului că premierul Ungariei, Viktor Orban, le-a cerut să-l sprijine pe Traian Băsescu. Nu este important acum faptul că dl. Orban este un lider fascistoid, nefrecventabil, practic, pentru capitalele europene, o personalitate sub conducerea căreia Ungaria a comis derapaje incredibile pentru o țară europeană, de la democrație și de la normele UE. Important este că maghiarii din România ascultă de premierul Orban și de lideri UDMR, care nu s-au pronunțat nici ei în favoarea demiterii d-lui Băsescu.

Ceea ce mi se pare șocant este prezența scăzută la vot a românilor transilvăneni. Niciodată, în toată istoria, ei nu au acceptat tutela Budapestei. Cu siguranță, ei nu ascultă nici acum de Viktor Orban și nici de liderii UDMR. Și, totuși, ceva se întâmplă în Transilvania, câtă vreme ruptura față de restul țării poate fi măsurată în procente de participare de 36% în Mehedinți, 34% în Vrancea, 32% în Teleorman și o medie pe țară de aproape 22%. Una dintre consecințele cele mai nefaste ale epocii Băsescu este, astfel – pe lângă învrăjbirea diverselor cateogorii socioprofesionale, fenomen pe care analiștii îl numesc „războiul româno-român” - și ruperea Transilvaniei de vechiul Regat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel