Românii vor putea să iasă la pensie și în America. Guvernul a semnat acordul cu SUA

foto: Freepik
foto: Freepik

Românii vor putea primi pensie din Statele Unite ale Americii. Executivul a aratificat acordul semnat cu guvernul federal al SUA.

Vești bune pentru românii angajați cu contracte de muncă în SUA! Guvernul României a aprobat recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie între România și Statele Unite ale Americii. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, a făcut acest anunț, subliniind importanța deciziei pentru cetățenii ambelor țări, transmite Agerpres.

Acordul bilateral în domeniul securității sociale va permite românilor și americanilor să valorifice perioadele de muncă din ambele țări pentru obținerea pensiei. Sistemul de pensii va funcționa pe principiul totalizării, astfel încât România și SUA vor acorda o pensie proporțională cu contribuțiile realizate pe parcursul carierei profesionale.

„Guvernul a luat astăzi o decizie care priveşte recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state. O hotărâre de guvern aprobată astăzi stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale.

Odată cu intrarea în vigoare a acestui acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a explicat Mihai Constantin.

Câți români trăiesc în SUA

În prezent, se estimează că în SUA trăiesc aproximativ 500.000 de persoane de origine română, deși cifra reală ar putea fi mai mare, conform datelor diplomatice. Noua măsură vizează încurajarea cetățenilor celor două țări să-și notifice instituțiile de asigurări sociale, asigurându-și astfel drepturile de pensie la momentul potrivit.

Guvernul României a decis să includă și o reglementare importantă pentru lucrătorii detașați între cele două state, scutindu-i de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în țara de detașare. Această măsură va simplifica procedurile administrative și va asigura condiții echitabile pentru toți cei implicați.

Acordul urmează să intre în vigoare în curând, la prima zi a celei de-a patra luni de la ultima notificare reciprocă prin canale diplomatice privind îndeplinirea procedurilor interne necesare. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în consolidarea relațiilor dintre România și Statele Unite ale Americii, oferind oportunități sporite pentru mobilitatea și securitatea socială a cetățenilor ambelor țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel