Romanul „1984”, returnat de un bărbat după o întârziere de 65 de ani. Cum și-a justificat gestul

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Un exemplar al romanului distopic al lui George Orwell, 1984, a fost restituit unei biblioteci din statul Oregon, SUA, după 65 de ani.

Potrivit BBC, împreună cu cartea, un bărbat de 86 de ani, ale cărui inițiale sunt W.P., a trimis o notă în care spunea că opera ar trebui să revină la Biblioteca Publică Multnomah din Portland deoarece este în continuare foarte actuală.

„După ce am recitit-o, mi-am dat seama că, mai mult ca niciodată, această carte trebuie să fie pusă din nou la dispoziția publicului”, scrie nota. Romanul celebru explorează temele totalitarismului și ale adevărului. 

Ce l-a făcut să returneze cartea după 65 de ani

„Am vrut să returnez această carte în 1958, când urma să absolv [Universitatea de Stat Portland], dar cumva nu am reușit să o fac”, a scris el în mesaj. „Îmi cer scuze pentru întârziere. La vârsta de 86 de ani, am vrut să îmi mențin conștiința curată”, a spus W.P.

Bărbatul a spus că reluarea unor părți din carte l-a determinat să o returneze. „Părți semnificative sunt la fel de relevante astăzi cum erau acum 65 de ani”, a spus el, evidențiind un fragment de pe pagina 207 în special. „Adaugă doar cuvintele internet și rețele sociale și citești despre anul 2023”, a mai adăugat dumnealui.

Popularitatea cărții a crescut în ultimii 6 ani

Romanul, publicat în 1949, este plasat într-o lume în care gândirea critică este suprimată de un regim totalitar. Vânzările cărții au crescut în SUA din anul 2017, după ce un consilier al lui Donald Trump, care era președinte la acea vreme, a spus că Casa Albă emite „fapte alternative” într-o dispută privind dimensiunea mulțimii la inaugurarea sa.

Comentând despre restituirea cărții, Biblioteca Publică Multnomah a spus că nu va percepe nicio amendă pentru întârziere. „Conștiința curată”, a transmis instituția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel