EXCLUSIV  Romanul pentru care Octavian Paler a fost pedepsit de comuniști: Au chemat muncitorii să demaște cartea

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre Octavian Paler şi romanul pentru care a fost pedepsit de comunişti.

În cadrul emisiunii „De Ce Citim“, de la DC News, Daniel Cristea-Enache, critic literar, a venit cu detalii despre cum regimul comunist încerca să bagatelizeze operele marilor scriitori românia precum Otavian Paler, Geo Bogza sau Ana Blandiana:

"Înainte de Revoluție, scrisul lui (n.r. Octavian Paler) era cu atât mai prețios pentru publicul larg. Și el, și Geo Bogza, și Ana Blandiana, dar și alți intelectuali erau înconjurați atunci, în anii regimului comunist, de un discurs din acesta oficial, ceaușist, un limbaj de lemn, care făcea și mai prețioase, prin contrast, contribuțiile lor. Publicul era chiar dependent de aceste contribuții literale și publicistice ale acestor scriitori importanți.

Când apărea un roman de Marin Preda sau o carte de Octavian Paler se făceau cozi pentru a cumpăra romanul respectiv sau ajungea romanul să fie dat, cum se spunea pe atunci, pe sub mână sau pe sub tejghea, fiindcă se epuiza tirajul și trebuia să-l cunoști pe librar sau pe doamna librăreasă care îți punea de o parte. „Un om norocos“, de pildă, a fost un roman care a stârnit un mare impact, fiindcă Paler intrase în dizgrația regimului, deoarece semnase niște apeluri, niște liste ale intelectualilor, niște liste de protest împotriva a ceea ce se întâmpla și a fost pedepsit.

Când i-a apărut acest roman, „Un om norocos“, a fost introdus ca element de discuție și de demascare în niște ședințe așa cum se făceau în anii '50. Niște ședințe publice organizate cu muncitori care trebuiau să demaște cartea și pe autorul care o scrisese. Era în discuția colectivului acest roman al lui Octavian Paler. Să ne gândim ce impact avea în anii '80 un asemenea roman. Veneau muncitorii aceia să demaște romanul, dar asta creștea și mai mult interesul publicului larg pentru un roman curajos și pentru romanul unui autor care este în dizgrația regimului. Ca și la „Cel mai iubit dintre pământeni“, fiindcă acolo erau niște lucruri spuse, în clar, despre regimul comunist“, a precizat, la DC News, Daniel Cristea-Enache.

Youtube video image

Octavian Paler, cum era cu adevărat. Daniel Cristea-Enache: „Nu vorbeam aproape deloc despre politică”

Sâmbătă, 28 mai, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată cărții „Convorbiri cu Octavian Paler”, criticul literar Daniel Cristea-Enache a dezvăluit laturi mai puțini știute ale personalității marelui scriitor.

„Octavian Paler, în viața lui obișnuită, diurnă, casnică, în casa aceea de pe strada Cuza, unde mergeam să-i duc întrebările și unde era un cățel care era foarte vesel la venirea mea și mă lătra la plecare, în loc să fie invers, unde erau și faimoși oțetari despre care tot vorbește în cărțile lui, am cunoscut un Octavian Paler care semăna și nu semăna cu Octavian Paler ca figură a autorului în textul și în filigranul paginilor lui.”

Avea umor, râdea, îi plăcea să vorbească despre lucruri pe care nu le introdusese în cărți

„Era puțin diferit, avea umor, râdea, îi plăcea să vorbească despre lucruri pe care nu le introdusese și nu le introducea în cărți. Lucruri obișnuite pentru noi: o emisiune de televiziune, se uita pe History, pe Disccovery, povestea ce a mai văzut, ce-l interesa (...)”, a spus Daniel Cristea-Eanche (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel