Românul transgender câștigă în fața CJUE: Cronologia cazului

Sursa foto: Asociația Accept
Sursa foto: Asociația Accept

Într-un caz ce marchează o etapă importantă în drepturile persoanelor transgender din Europa, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat astăzi, 4 octombrie 2024, o hotărâre crucială în favoarea lui Arian Mirzarafie-Ahi, un bărbat transgender cu dublă cetățenie română și britanică. 

CJUE a decis că România trebuie să recunoască schimbările de nume și gen dobândite legal de Arian în Marea Britanie, fără a impune proceduri administrative suplimentare. Această hotărâre are implicații majore pentru recunoașterea reciprocă a identității de gen în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Cronologia cazului

2008 – Arian se mută împreună cu părinții lui în Marea Britanie, unde obține cetățenia britanică.

21 februarie 2017 – Arian reușește să-și schimbe numele și genul din feminin în masculin în Marea Britanie, prin procedura Deed Poll. În consecinţă, în acelaşi an, autorităţile britanice i-au pus noul prenume, „Arian”, în paşaportul britanic și în permisul de conducere care este folosit de facto ca act de identitate în Marea Britanie.

29 iunie 2020 - Obține şi Gender Recognition Certificate, ultima procedură juridică din Marea Britanie, în faţa instanţei de judecată, care confirmă identitatea de gen masculină în toate înregistrările despre identitatea lui Arian.

Mai 2021 – Arian se adresează Direcţiei Evidenţa Persoanelor Cluj, Serviciul Stare civilă solicitând efectuarea înscrierii menţiunii de schimbare de sex şi de prenume în actul de naştere, direct pe baza actelor obţinute deja în Marea Britanie (Deed Poll şi Gender Recognition Certificate). De asemenea, solicită modificarea CNP-ului, pentru ca actele sale de identitate să-i reflecte genul masculin. Arian s-a orientat către acest demers administrativ, în locul unuia judecătoresc, pe baza informaţiilor de pe website-ul Consulatului României la Londra şi în urma corespondenţei cu această instituţie, care informau că persoanele pot solicita pe cale administrativă schimbarea sexului și a numelui/prenumelui dacă deţin o hotărâre pronunţată de o instanţă străină (Marea Britanie) şi Deed Poll cu Apostila Convenţiei de la Haga. Considerând că se află într-o astfel de situaţie şi că în virtutea dreptului UE, ar trebui ca schimbările operate în Marea Britanie, pe când aceasta era tratată cu statut echivalent cu cel de stat membru UE, să poată fi echivalate în înregistrările din România, Arian a depus cererea administrativă, de stare civilă în cauză.

21 Iunie 2021 -  Arian primește răspuns negativ din partea Direcţiei Evidenţa Persoanelor Cluj, Serviciul Stare civilă.

2021 - Arian a intentat o acțiune la Judecătoria 6 București împotriva Direcției Evidență a Persoanelor Municipiului Cluj Napoca – Serviciul Stare Civilă și împotriva Municipiului Cluj din cauza refuzului de a-și alinia documentele cu markerii de gen modificați conform deciziei Regatului Unit , care era încă tratat ca un stat membru al UE la acel moment.

2022 (a doua jumătate a anului) – Judecătoria Sector 6 București a admis cererea lui Arian de adresare a întrebărilor preliminare către CJUE.

23 ianuarie 2024 - Audierea în fața Marii Camere a CJUE în cazul lui Arian, privind recunoașterea reciprocă a procedurilor de recunoaștere juridică a genului pentru persoanele transgender din state membre UE. Comisia Europeană, Germania, Olanda, Grecia și Polonia au intervenit în sprijinul lui, criticând refuzul României de a recunoaște modificările deja obținute în actele sale de identitate.

7 mai 2024 - Opinia Avocatului General Jean Richard de la Tour care s-a exprimat în sensul că România trebuie să recunoască automat actele de identitate ale lui Arian, emise în Marea Britanie, fără proceduri suplimentare, în virtutea dreptului la liberă circulație și la viață privată.

4 octombrie 2024 - Pronunțarea hotărârii CJUE. O hotărâre favorabilă în cazul lui Arian ar avea implicații semnificative pentru drepturile persoanelor transgender din întreaga Uniune Europeană. Aceasta ar stabili un precedent care să garanteze recunoașterea reciprocă a procedurilor de recunoaștere juridică a genului, asigurând astfel că drepturile obținute legal într-un stat membru sunt valabile pe întreg teritoriul UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel