Invitat la Interviurile DC News, Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a vorbit despre filmele pentru festival sponsorizate de Consiliul Național al Cinematografiei.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a vorbit în ediția de marți, 8 februarie, despre filmele pentru festival sposorizate de Consiliul Național al Cinematografiei.
"Făceam analiză pe text cu Petru Hadârcă, cu directorul teatrului din Chișinău, două piese am văzut, de la amândouă îmi venea să ies să îmi pun ștreangul. Este vorba despre Seceta Roșie și Dosarele Siberiei, care pe ei îi macină, ei se luptă acolo; a fi român în Moldova nu e atât de simplu ca a fi român în România. Jumătate de piesă la Seceta Roșie am stat cu mâna la urechi, e o piesă făcută din jurnale ale celor care au trăit Marea Foamete din 1945-1947, cu cazuri de canibalism. Dar nu pot să îi condamn pentru că e extrem de important pentru ei să mențină memoria asta și să nu alunece în alte alea. Așa a crescut cinematografia noastră, poate acum ați văzut, nu știu dacă sunt finanțate de CNC că n-am urmărit, dar sunt destule comedii pe Netflix care chiar au succes", a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, pentru DC News.
"TVR-ul e la popor. Director este domnul Turturică, propunerea PNL, din păcate pe o lege neschimbată nici până acum. La TVR nu a fost niciodată o situație foarte veselă și lucrurile trebuie făcute acolo programativ și fundamental, adică e nevoie de o reformă mare. Era nevoie să treacă legea pe care am făcut-o, o pornise Georgică Severin, am continuat-o împreună în 2017 și a rămas pe undeva pe la Camera Deputaților. Separarea funcțiilor între președinte, director general; directorul general să fie angajat prin concurs prin mandat clar, se depolitiza partea de execuție. Nu știu de ce s-a întâmplat și cum putem să o deblocăm, o să încerc în continuare să mergem înainte. A mai apărut o lege foarte proastă propusă de alți parlamentari și care sper să nu aibă șanse de succes", a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, pentru DC News.
"TVR, în primul rând, este singura stație de TV menționată în Constituție, este dreptul la informare prin canale publice. De aici și până la a discuta performanța e un drum destul de lung. E nevoie de TVR prin misiunea pe care o are și prin stațiile locale, și prin ce face la Chișinău, și prin modul în care ar trebui să fie susținută în funcționare, independent de situația de piață, adică când vor cădea, să zicem prin absurd, toate televiziunile din țara asta, TVR va trebui să fie acolo să informeze. De aici încolo e o discuție de reformă pentru că într-adevăr TVR-ul subperformează, ca audiență este jos de tot, de aceea nici nu înțeleg de unde bătălia asta pe TVR. Dacă s-ar uita toți angajații TVR-ului la TVR am crește audiența semnificativ. TVR-ul chiar trebuie în momentul ăsta fundamental reformat pentru a fi ceea ce trebuie să fie", a explicat Ministrul Culturii.
"Nu poți obliga la audiență o stație care ar trebui să după spre educație, spre cultură, spre evenimente sociale... nu fac neapărat audiență, dar trebuie să ai anumite ancore de audiență ca să poți să livrezi mesajul ăsta către către mai multă lume", a mai spus Lucian Romaşcanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu