Romfilatelia lansează emisiunea Ciprian Porumbescu

În acest an, aniversăm 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și comemorăm 140 de ani de la moartea sa. Ca semn de deosebit respect pentru marele compozitor și interpret, anul 2023 a fost instituit ca Anul „Ciprian Porumbescu”.

O emisiune cu aceeași titulatură, alcătuită din 1 timbru cu valoarea nominală de 9 Lei, o coliță dantelată având timbrul cu valoarea nominală de 34 Lei și un plic „prima zi”, va fi introdusă în circulație de Romfilatelia la data de joi, 24 august a.c.

S-a născut la 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei. A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, continuând peste ani perfecționarea măiestriei arcușului, la Viena.

La sărbătorirea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, în anul 1871, este regăsit printre participanții la festivități, alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A. D. Xenopol, Nicolae Teclu și alții, elogiat de întreaga asistență pentru interpretarea sa la vioară. Este momentul în care Ciprian Porumbescu exclamă: „Acum pot să mor căci am cântat Daciei întregi”.

Ciprian Porumbescu a fost unul dintre cei mai faimoși compozitori ai timpului său. Printre cele mai cunoscute lucrări se înscriu „Baladă pentru vioară și orchestră” op. 29, opereta „Crai Nou” (prima operetă românească), cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire” (imnul actual al Albaniei), „Trei culori” (fost imn al României). Între cele peste două sute de compoziții se mai înscriu Serenadă, La malurile Prutului, Altarul Mănăstirii Putna, Inimă de român, Odă ostașilor români.

Ultima dorință, înscrisă în ultima strofă din „Cântecul tricolorului”, a fost îndeplinită, pe crucea mormântului său fiind prezente culorile drapelului românesc și versurile: „Iar când fraților, m-oi duce / De la voi, și-o fi să mor / Pe mormânt atunci să-mi puneți / Mândrul nostru tricolor”.

Ca gest de mare prețuire, în data de 30 iulie a.c., pe scena Musikverein din Viena, celebra „Sală de Aur” a găzduit prezența Operei Naționale din București cu opereta „Crai Nou” a marelui muzician român.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național al Bucovinei și Arhivelor Naționale ale României – Suceava, pentru colaborarea la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea va fi disponibilă de Joi, 24 august, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel