Romgaz a finalizat luni achiziţia participaţiei Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, a anunţat compania românească printr-un comunicat transmis Bursei de la Bucureşti.
"S.N.G.N Romgaz S.A anunţă finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
Tranzacţia finalizată astăzi, 1 august 2022, a fost condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A şi vânzători. Toate condiţiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract", se precizează în comunicatul companiei, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, finalizarea tranzacţiei este un pas important în obţinerea independenţei energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întreaga Europă.
"În condiţiile în care statul român a adoptat şi Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranţa că Petrom şi Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră", a scris pe Facebook ministrul Energiei.
La rândul său, directorul General al Romgaz, Aristotel Jude, consideră că proiectul Neptun Deep are o importanţă strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării.
"Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinaţi să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru", a precizat Jude.
Citește și:
Jurnalistul Val Vâlcu, invitat la RomâniaTV, a comentat situația în care se găsește România, din punct de vedere al crizei gazelor.
Acesta remarcă faptul că statul român stă pe un depozit uriaș de gaze, descoperit în județul Buzău, dar nu face nimic pentru a începe lucrările de forare.
”PNL nu a pus reflectorul pe măsura aberantă de a crește impozitele și taxele în criză.
PNL are ministerul economiei și PSD tot arată cu degetul. E drept, a găsit și ce arăta, dar haideți să ne uităm un pic nu doar la ministere. Ok, este o problemă cu prețul gazului, dar principala problemă este să ai gaz.
Iată, Radu Popa spunea alaltăieri la DCNews că ai cel mai mare zăcământ de gaze onshore, pe uscat, la Caragele, și nu a fost dusă nici măcar prima țeavă să se foreze acolo.
Hai, să ne uităm pe ce salarii, pe ce venituri, pe ce prime stau directorii de la Romgaz, care ar au interes să-și ia bonus dacă veniturile companiei sunt mai mari. Așa, să te organizezi tu - foraje, toate investițiile necesare, e greu, e bătaie de cap. Nu, mai bine stai tu frumos și încasezi că se învârte contorul ăla ca nebunul?”, se întreabă jurnalistul.
”Moscova vrea să ne dezbine”
În spațiul public a apărut o hartă a Ucrainei, emanată, probabil, de la unul din laboratoarele de dezinformare ale Kremlinului. Ucraina, în concepția autorilor hărții, ar rămâne doar o zonă restrânsă în jurul capitalei Kiev, în timp ce restul teritoriului ar urma să fie împărțit între Rusia, Polonia, România și Ungaria.
În contextul în care traversăm o situație extrem de complicată, cu provocări și dezinformări, venite din partea Federației Ruse, care au o virulență deosebită, Val Vâlcu mai arată că politica Moscovei se axează pe principiul dezbinării societății occidentale.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci