Romgaz, Lukoil Overseas și PanAtlantic Petroleum, parteneri în cadrul proiectului de explorare a perimetrului EX 29 Est Rapsodia din Marea Neagră, au decis să renunțe la acest perimetru, în urma rezultatelor obținute, a anunțat Romgaz într-un comunicat.
"În acordul petrolier ce guvernează operațiunile aferente perimetrului Rapsodia, partenerii au efectuat toate demersurile prevăzute în oferta câștigătoare, atât sub aspect fizic, cât și valoric. Datele și informațiile obținute nu au îndreptățit partenerii să continue operațiunile petroliere într-o fază suplimentară, prin asumarea unui nou program de explorare", spun reprezentanții producătorului de gaze.
După solide analize, partenerii au decis să notifice Agenția Națională de Resurse Minerale despre intenția de renunțare la executarea de operațiuni petroliere în perimetrul Rapsodia. În momentul de față se derulează operațiuni de analiză a notificării partenerilor și de parcurgere a formalităților de finalizare a acordului petrolier, care va înceta odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
"Este firesc, deși nu de dorit, ca unele operațiuni de explorare să nu se soldeze cu rezultatele scontate. Face parte din specificul activității și este un risc asumat de către parteneri", au adăugat reprezentanții companiei de gaze.
[citeste si]
Romgaz, Lukoil Overseas Atash Bv și PanAtlantic Petroleum au încheiat două contracte de concesiune prin care au dobândit drepturi și obligații de a exercita operațiuni petroliere în două perimetre din Marea Neagră, EX29 Est Rapsodia și EX30 Trident.
"În ceea ce privește celălalt acord, care vizează operațiunile petroliere din perimetrul Trident, reconfirmăm informațiile cuprinse în comunicatul din 14 octombrie 2015 și transmitem că operațiunile petroliere au condus la descoperirea a 30 miliarde metri cubi de gaze naturale și urmează cursul de analiză, interpretare și evaluare a descoperirii realizate", mai arată oficialii Romgaz.
În comunicatul de la acea dată, Romgaz anunța că lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, finalizate în octombrie 2015, au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident. Rezervele ar putea depăși 30 de miliarde de metri cubi, de circa trei ori mai mult decât consumul anual de gaze al României.
În prezent, cota de participare a Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, Lukoil deține 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News