Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat o cifră de afaceri brută în valoare de 821 milioane dolari în primele trei luni din 2017, în creştere cu 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul operaţional EBITDA s-a menţinut la un nivel similar primului trimestru din 2016, de peste 34 milioane de dolari, în timp ce rezultatul net consolidat al companiei s-a apropiat de break-even, potrivit situaţiilor financiare consolidate neauditate, conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară.
Rezultatele consolidate ale Rompetrol Rafinare au fost susţinute de evoluţia pozitivă a indicatorilor financiari înregistraţi pe segmentul de rafinare prin operarea rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.
În primul trimestru din 2017, profitul operaţional EBITDA al celor două unităţi de producţie s-a ridicat la 27 milioane dolari, în creştere cu 31% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri a fost de 698 milioane dolari, în creştere cu 21% comparativ cu primul trimestru din 2016, iar rezultatul net a consemnat o creştere cu 87%, situându-se la nivelul de -1,3 milioane dolari.
"Asigurând peste 40% din capacitatea de producţie a României, cele două rafinării, Petromidia şi Vega, au continuat implementarea programelor de optimizare a proceselor de producţie şi de eficientizare a operaţiunilor derulate de companie, dar şi prin creşterea ponderii produselor albe precum benzină, motorină şi jet din totalul produselor finite. De asemenea, rezultatele financiare din primul trimestru al acestui an au fost influenţate pozitiv de evoluţia marjei brute de rafinare, care a crescut cu 16% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut', a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.
Randamentul produselor principale ale rafinăriei Petromidia a atins nivelul de 86,8% în primul trimestru din 2017, în creştere comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, rafinăria Vega a produs o cantitate mai mare de bitum în primul trimestru din 2017, de 4.200 tone, pe fondul creşterii cererii de piaţă pentru această categorie de produs.
Compania a exportat o cantitate totală de produse de peste 531.000 tone în T1 2017, fiind cel mai mare exportator de produse petroliere al României.
Contribuție importantă pentru România
În plus, Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 253 milioane dolari în primul trimestru al anului 2017 şi peste 1,277 miliarde dolari pentru anul 2016. Valoarea contribuţiei la bugetul de stat a depăşit valoarea de 12,5 miliarde dolari în perioada 2007 - 2016.
Pe segmentul de rafinare, cifra de afaceri brută a atins nivelul de 698 milioane dolari în trimestrul I 2017, în urcare cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, fiind influenţată în principal de creşterea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere. Cotaţiile pentru ţiţei de pe piaţa internaţională s-au situat în jurul unei medii de 50 dolari/bbl, în primul trimestru din 2017.
În trimestrul I 2017, cantitatea totală de materie primă procesată de rafinăria Petromidia a fost de 1,2 milioane tone, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate aproape 1,3 milioane de tone. Producţia rafinăriei a fost influenţată în principal de condiţiile meteorologice nefavorabile din luna ianuarie 2017, cât de oprirea planificată a unor instalaţii pentru efectuarea lucrărilor necesare de mentenanţă ale acestora.
Marja brută de rafinare s-a îmbunătăţit, însă, în trimestrul I din 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 16% atingând un nivel de 49 dolari/tonă faţă de 42,3 dolari/tonă în trimestrul I din 2016.
Rafinăria Vega a procesat o cantitate totală de 60.834 tone în trimestrul I 2017, în scădere cu 8,15% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate 66.231 de tone.
Divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare este unicul producător de polipropilenă din România, reuşind constant să îşi majoreze cota de piaţă şi pe categoriile secundare de produse. Strategia sa dinamică de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională, în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, Europa Centrală şi de Est.
Pe segmentul de petrochimie, compania a procesat o cantitate de peste 45.000 tone de materie primă în primul trimestru din 2017.
Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 500 milioane dolari în trimestrul I 2017, în creştere cu 17% comparativ cu perioada similară a anului 2016.
Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, a continuat optimizarea canalelor de distribuţie a carburanţilor, dar şi reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate către client.
Vânzările de carburanţi înregistrate de companie au crescut semnificativ în primul trimestru din 2017, atât pe segmentul retail, care a consemnat o creştere cu 7% a carburanţilor vânduţi, cât şi pe segmentul en-gros, în creştere cu 14%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cantitatea totală de GPL vândută în primul trimestru al acestui an a crescut cu 34% faţă de cea comercializată în primul trimestru din 2016.
La sfârşitul lunii martie 2017, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 752 puncte de comercializare, incluzând aici reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: Expres şi baze interne de 9 mc şi 20 mc.
Compania a continuat în anul 2016 programul de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor. În anul 2017, reţeaua de staţii de alimentare cu carburant va fi extinsă cu 10 noi staţii, în paralel cu continuarea procedeului de rebranding de interior al staţiilor existente, program dezvoltat în proporţie de 95%.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu