Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a realizat o cifră de afaceri brută consolidată în valoare de 1,7 miliarde USD în prima jumătate a anului 2017, un nivel similar celui din aceeași perioadă a anului 2016.
Profitul operational EBITDA s-a cifrat la 57,5 milioane USD, în scădere cu 36% față de aceeași perioadă a anului 2016, pe fondul scăderii marjelor de rafinare, cu 17% în primul semestru 2017 față de primul semestru 2016. Rezultatele financiare au fost, de asemenea, influențate de oprirea planificată a unităților de producție din luna mai 2017.
Evoluția rezultatul net consolidat înregistrat în prima jumătate a anului 2017, de minus 7 milioane USD, a fost influențată, de asemenea, de scăderea marjelor de rafinare, cea mai accentuată diminuare a acestora, cu 52%, fiind înregistrată în cel de-al doilea trimestru al anului 2017.
Conform raportărilor financiare individuale exprimate în lei, Rompetrol Rafinare a înregistrat un profit net de 171 milioane lei, în creștere cu 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când profitul net individual a fost de 143 milioane lei. O influență pozitivă asupra rezultatului net raportat în primul semestru al acestui an o constituie diferența de curs valutar. De asemenea, cifra de afaceri conform situațiilor financiare individuale a companiei a crescut cu 14% în primul semestru din 2017, la 4,7 miliarde lei, de la 4,1 miliarde lei în primul semestru din 2016.
Rompetrol Rafinare a realizat investiții în valoare de 27,5 milioane USD în prima jumătate a anului 2017, atât în proiecte de dezvoltare a unor unități de producție din cadrul rafinăriei Petromidia, cât și pentru lucrări de mentenanță a instalațiilor industriale necesare pentru activitățile de rafinare, cât și pentru cele de stocare și logistică.
Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totală de produse de peste 1,1 milioane tone în primul semestru din 2017, nivel similar celui raportat în aceeaşi perioadă a anului 2016. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al treilea exportator la nivel naţional.
Prin derularea operaţiunilor sale, Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 266 milioane USD în al doilea trimestru al anului 2016 şi peste 520 milioane USD în primul semestrul din 2017. KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde USD la bugetul de stat al României.
Actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,6959% din acțiuni. Deţinerile acţiunilor Rompetrol Rafinare se reflectă automat asupra companiilor pe care societatea le controlează, direct și indirect. Rompetrol Rafinare opereaza rafinaria Petromidia, rafinaria Vega, şi divizia de petrochimie, Rompetrol Downstream operează rețeaua de benzinării a Grupului și Rom Oil rețeaua de depozite.
Reprezentând peste 40% din capacitatea de rafinare a României şi peste 30% din consumul regional de carburanţi, Petromidia este cea mai modernă rafinărie din ţară, iar investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,4 miliarde USD.
Peste 1,4 miliarde pe segmentul de rafinare
Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifră de afaceri brută în valoare de 1,4 miliarde USD în primul semestru din 2017, în creștere cu 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016. Rezultatul operational EBITDA s-a cifrat la 42 milioane USD în primul semestru din anul 2017. Indicatorii financiari precum rezultatul net şi profitul operațional EBITDA, care au avut un trend descendent în primul semestru din 2017, au fost au fost influenţaţi de volatilitatea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere.
În primul semestru din 2017, cantitatea totală de materie primă procesată a rafinariei Petromidia a fost de 2,4 milioane tone, în scădere cu 13% față de aceleași perioadă a anului trecut, când au fost procesate 2,7 milioane de tone, rafinăria derulând lucrările prevăzute în oprirea planificată din luna mai 2017. Gradul de utilizare a capacității de rafinare a fost de 70% în semestrul I.
În ceea ce privește rafinaria Vega, cantitatea totală de materie primă procesară a fost de 152,017 mii tone în semestrul I, iar gradul de utilizare a capacitatii de rafinare s-a situat la un nivel de 92%, în aceeași perioadă.
În luna mai 2017, activitățile de producție ale celor două rafinării – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești au fost întrerupte pentru realizarea lucrărilor tehnologice programate, stabilite încă din luna noiembrie a anului trecut.
Lucrările au fost coordonate de Rominserv, contractorul general al Grupului KMG International, și au vizat optimizarea și îmbunătățirea fluxurilor de producție în acord cu noua capacitate de procesare a rafinariei Petromidia, dar şi derularea unor lucrări de mentenanță preventivă pentru creșterea gradului de siguranță în funcționarea instalațiilor și a gradului de proteție a mediului.
Cele două unități de producție ale Rompetrol Rafinare au asigurat în această perioadă livrările de produse petroliere către clienţi din stocurile constituite înainte de oprire.
Strategie de dezvoltare, ascendent pe piața regională
Începând cu 1 ianuarie 2014, activitatea petrochimică a fost preluată de Rompetrol Rafinare SA., fiind complet integrată pe fluxul de propilenă, utilităţi şi logistică.
Prin intermediul segmentului de petrochimie, compania este unicul producător de polipropilenă din România, reușind constant să-și majoreze cota de piață și pe categorile secundare de produse.
Compania a produs în primul semestru din 2017 64,690 mii tone polimeri, în scădere cu 14% față de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 75,538 mii tone, diferență cauzată de opririle necesare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță a instalațiilor de producție.
Strategia dinamică de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională, în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, în Europa Centrală şi de Est.
Vânzările de carburanți au crescut
Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție pentru primul semestru din 2017 a fost de peste 1 miliard USD, în creștere cu 2% față de perioada similară ale anului trecut, în timp ce rezultatul net s-a menținut la un nivel similar celui din primul semestru din 2016.
Vânzările de carburanți pe segmentul retail au crescut cu 9% în primul semestru din 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, în timp ce cantitatea totală de GPL vândută a crescut cu 18% în primul semestru din 2017 față de aceeași perioadă a anului 2016.
În al doilea trimestru al anului 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, cotațiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referință, USD, au fost, în medie, cu 7% mai mari pentru benzină și cu 10% mai mari în cazul motorinei. Deprecierea de 4% a leului în fața dolarului american a determinat ca scăderea efectivă, în moneda națională, a celor două cotații să fie de aproximativ 11% pentru benzină și 15% pentru motorină.
Începand cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut cu un punct procentual, de la 20% la 19%, iar accizele la carburanți au fost reduse cu 70 eurocenti/1000 de litri, reduceri care s-au transferat integral în preturile plătite de clienți la pompa.
La sfârșitul lunii iunie 2017, segmentul de distributie al Rompetrol Downstream cuprindea 789 puncte de comercializare, incluzand rețeaua de stații proprii, statii partener, stații mobile: expres, CUVE si RBI.
Activităţile de retail ale KMG International sunt desfăşurate în peste 1.000 de puncte de distribuţie carburanţi deţinute şi operate în ţări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu