Porţiunea de 5,89 de hectare de stejar din Pădurea de la Drăgoieni, din judeţul Gorj, îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea fi amenajată ca pădure-parc, iar în zonă nu s-a efectuat recoltare de masă lemnoasă, susţin reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, într-un punct de vedere publicat miercuri.
Precizările Romsilva survin în urma apariţiei în presa locală din judeţul Gorj a unor articole în cotidienele "Pandurul" ("Se taie pădurea de la Drăgoieni') şi "Gorjeanul" (",Petiţie pentru salvarea pădurii Drăgoieni. Opriţi defrişările!'), precum şi pe site-ul realitateadegorj.net, cu titlul "Pădurea seculară de lângă Târgu Jiu va fi tăiată'.
"Pădurea de la Drăgoieni este formată din două arborete, denumite din punct de vedere tehnic, unităţi amenajistice - u.a.: Arboretul de cvercinee (stejari), în vârstă de circa 125 ani, inclus în u.a. 173B, cu suprafaţa de 5,89 hectare şi încadrat în Categoria funcţională 1.4.a (arboretele constituite în păduri parc, parcuri recreative, tematice sau educaţionale) unde, primăria Târgu Jiu a organizat acţiuni dedicate zilei de 1 Mai şi unde a avut loc şi acţiunea de ecologizare desfăşurată cu ocazia Zilei Pământului, în data de 22 aprilie a.c., la care a participat ministrul Apelor şi Pădurilor, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi voluntari. Conform categoriei funcţionale din care face parte, în acest arboret lucrările de recoltare a masei lemnoase nu sunt permise şi nici nu s-au efectuat. Această porţiune îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea fi amenajată ca pădure-parc. În situaţia în care Primăria municipiului Târgu Jiu îşi arată interesul pentru un astfel de demers, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva va sprijini acest proiect", menţionează RNP - Romsilva.
Conform sursei citate, în imediata vecinătate a parcelei menţionată anterior, este amplasat arboretul de cvercinee (stejari), în vârstă de circa 125 ani, inclus în unităţi amenajistice 173A, cu o suprafaţă de 7,86 hectare, în care amenajamentul silvic a prevăzut şi permis lucrări de recoltare a masei lemnoase.
Romsilva menţionează faptul că respectivul amenajament silvic a fost aprobat prin Ordinul de ministru 251/03.04.2017, în urma unor proceduri ce au presupus şi obţinerea avizelor de mediu.
"Astfel, întrucât în această suprafaţă lucrările de regenerare a pădurilor erau prevăzute a se efectua pe cale naturală, pentru a valoriza prognoza de fructificaţie, din acest an, la stejari, s-au efectuat lucrări de însămânţare pentru o nouă generaţie de arbori. Acest tip de lucrări se face prin rărirea arboretului pentru a favoriza luminarea arborilor în vederea declanşării fructificaţiei, simultan cu crearea condiţiilor pentru răsărirea plantulelor din noua generaţie. Precizăm că recoltarea masei lemnoase din această parcelă este autorizată, conform legislaţiei silvice în vigoare, este înregistrată în sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) sub nr.1332187 din 14.05.2019, iar valorificarea lemnului s-a făcut prin licitaţie publică, aşa cum ne obligă Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. În concluzie, recoltarea masei lemnoase nu s-a făcut în amplasamentul în care a avut loc acţiunea de ecologizare din data de 22 aprilie a.c. şi invităm presa, la faţa locului, pentru a constata acest lucru", se arată în punctul de vedere la Regiei.
Pădurea de la Drăgoieni face parte din Trupul de pădure Valea Amaradia, identificat, conform amenajamentului silvic în UP V Dăneşti şi care include nouă unităţi amenajistice.
Trupul de pădure Valea Amaradia are o suprafaţă totală de circa 300 hectare, din care 25,5 hectare sunt în proprietatea publică a statului, în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, prin Ocolul Silvic Târgu Jiu, subunitate a Direcţiei Silvice Gorj. Diferenţa de aproximativ 275 hectare este pădure aparţinând altor deţinători, persoane fizice sau juridice, notează instituţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News