Europarlamentarul Corina Crețu consideră că tema Roșia Montană este una deosebit de dificilă pentru România, în special din cauza guvernărilor PDL, care au întârziat "de frică" luarea unei decizii, iar acest fapt a dus la posibilitatea unor despăgubiri ce vor fi suportate de contribuabilii români. Prin implicarea Parlamentului, premierul Victor Ponta a recurs la un gest de curaj pentru România, dar de normalitate în orice stat cu tradiție democratică, mai spune Corina Crețu.
"Acest subiect a fost amânat la nesfârșit, de frică, de niște oameni politici lași, care acum ies de prin ascunzători și se declară mari susținători ai mediului. Când acorzi o licență de exploatare unei companii, la un moment dat trebuie să-i spui: ai voie sau nu ai voie să exploatezi. Dacă tragi de timp, ajungi în postura de a plăti despăgubiri. Aceasta este moștenirea pe care a preluat-o guvernul USL", subliniaza eurodeputata, prin intermediul unui comunicat de presă.
"Dacă Guvernul ar fi aprobat sau respins proiectul în mod direct, atunci USL nu s-ar fi diferențiat cu nimic față de fostele guverne PDL. Doar la ei decizia era luată de un singur om, transmisă în plic și executată. Victor Ponta a considerat că era necesară o decizie politică a Parlamentului", mai arată Corina Crețu.
Diferența față de Guvernul PDL
"(...) Atunci când s-a pus problema interzicerii cianurilor in minerit, am votat impotriva cianurilor. Dar nu cred că e corect că deciziile majore trebuie luate în funcție de părerile unei persoane, ci prin dezbateri serioase, ample, cu toate argumentele pe masă. În Parlamentul European, fiecare propunere a Comisiei este disecată în detaliu, devine obiect de rapoarte și avize din partea diferitelor comisii și este votată numai după analize foarte riguroase. Sunt audieri, negocieri, revizuiri și completări. Deciziile trec prin procese complexe și filtre multiple. Doar așa putem avea garanția că ele sunt corecte", spune eurodeputata.
Corina Crețu consideră că implicarea Parlamentului în astfel de dezbateri majore poate fi o formă absolut necesară de recâștigare a statutului său în societatea românească: "Parlamentul este o instituție vitală pentru democrație, iar pentru a-și recâștiga încrederea românilor trebuie să ia parte la dezbaterile publice majore, precum Roșia Montană. În acest fel se va recredibiliza, iar parlamentarii își vor îndeplini cu adevărat rolul de reprezentanți la vârf ai cetățenilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu