Roșia Montană. Fostul ministru Ion Ariton a depus mărturie la Washington: "Cred că n-au vrut să exploateze, ci să facă speculații bursiere"

Singurul ministru român care a depus mărturie la Washington în procesul cu Gabriel Resources, Ion Ariton, acuză că firma canadiană n-ar fi urmărit începerea exploatării aurifere de la Roșia Montană, ci efectuarea de speculații bursiere. 

Ariton susține că o companie care ar fi vrut să înceapă o exploatare minieră ar fi trebuit să facă organizare de șantier și să vină cu utilaje, lucru care nu s-a întâmplat la Roșia Montană. 

"Eu am fost reticent şi nu am crezut niciodată că vor să exploateze, ci ei au vrut să facă nişte speculaţii. Ca dovadă s-a dovedit în ani că am avut dreptate. (...) Nu i-am văzut cu organizare de şantier, cu utilaje aduse. (...) Ce au făcut la Roşia Montană? Au făcut câteva reparaţii la nişte case. Au fost puşi să facă bani şi speculaţii bursiere şi atunci şi acum", a spus fostul ministru al Economiei, Ion Ariton.

Fostul ministru spune că ar fi o idee bună ca aurul să fie exploatat în condiții avantajoase pentru România, cu metode noi și moderne care nu polulează zona. 

"Eu vă spun punctul meu de vedere şi de atunci şi de acum. Eu i-am spus repetat premierului de atunci, să urmărim, dacă încep exploatarea, măcar un trimestru şi să le punem nişte condiţii foarte stricte şi serioase pe care să le urmărim şi după un trimestru să reanalizăm şi puteam lua decizia să întrerupem acea colaborare sau să o continuăm. Dar ca să facem acest lucru, trebuiau finalizate negocierile cu procentul României. Dacă ar fi acum, eu aş exploata aurul de acolo, pentru că sunt metode şi noi şi moderne care să nu polueze zona şi să nu distrugem ce e acolo, pentru că nu asta a fost ideea. De ani de zile, cea mai bogată ţară în aur din Europa sau cel mai important zăcământ de aur se află la noi", a arătat Ion Ariton.

Ariton: Nu m-a surprins că România a câștigat

Contrar atmosferei din țară, Ariton spune că se aștepta ca România să câștige procesul, el luând și contact cu judecătorii de la Curtea de Arbitraj de la Washington. 

"Eu am fost ministrul Economiei în 2010-2012 şi sunt singurul ministru care a putut fi folosit de statul român în această mediere. Eu am negociat cu ei, în momentul în care s-a pus problema creşterii procentului pentru România. (...) Încă eram în derulare cu negocierile şi a picat guvernul. Pe mine nu m-a surprins decizia (Curţii de Arbitraj n.r.), din contră, am fost chiar bucuros, pentru că, de când am participat la Washington la întâlnirea pe care am avut-o acolo, la Curtea de Arbitraj, am fost convins, după audierile care au fost acolo, că cei de la Washington ne vor da câştig de cauză, pentru că au înţeles situaţia. Sunt singurul ministru care am participat şi am susţinut statul român la acest arbitraj, la solicitarea casei de avocatură care ne-a reprezentat. Atunci a fost ultima întâlnire pe care am avut-o cu cei de la Curtea de Arbitraj şi acum s-a dat sentinţa", a mai spus Ariton, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel