Roșia Montană Gold Corporation, obligată să plătească garanţii inţiale pentru ecologizarea mediului post-exploatare la Roşia Montană

Secretarul de Stat în Ministerul Mediului, Marin Anton, a precizat în cadrul dezbaterii DeCe News pe tema „Roşia Montană“, că în acordul dintre minister şi compania care va face exploatarea vor fi prevăzute clauze speciale prin care aceştia se obligă să ecologizeze zona, atât în timpul exploatării, cât şi după finalizarea exploatării. La rândul său, expertul financiar Ionel Blănculescu a precizat că în acest moment Roşia Montană este un focar de infecţie pentru mediu, iar apele acide din zonă nu fac decât să distrugă şi mai mult zona.

„Ministerul Mediului a cerut garanţii financiare atât în timpul exploatării, cât şi post-exploatare. Toţi parametrii tehnici vor fi urmăriţi pe tot timpul procesului de exploatare şi după. Într-adevăr s-au cerut garanţii financiare foarte importante pentru a se ecologiza zona după cei 16 ani de exploatare şi pentru ca tot ceea ce s-a prevăzut la început să fie respectat şi la final. Sunt garanţii de zeci de milioane de euro pentru a se ecologiza zona“, a spus Marin Anton.

DEZBATERE DeCe News – Este mineritul modern posibil în România, la Roșia Montană? - VIDEO

„Dacă lăsăm Roşia Montană aşa cum este astăzi în zonă există foarte multe ape acide care vor continua să polueze mediul în continuare. Tocmai de aceea este important ca exploatarea să fie finalizată, iar zona – ecologizată“, a completat şi Ionel Blănculescu.

Co-preşedintele Partidului Mişcarea Verzilor, Remus Cernea, a spus că deşi la final se vor face ecologizări, pierderile pentru mediu nu pot fi cuantificate financiar. „Aceste garanţii financiare sunt de neacceptat pentru că mediul va fi grav afectat. Vor fi distruşi patru munţi şi vor dispărea foarte multe specii de animale şi de plante“, a precizat acesta.

La rândul său, directorul de proiectare tehnică la RMGC, Cecilia Szentesy, a spus că exploatarea va avea un efect benefic asupra mediului, iar ecologizarea va începe la scurtă vreme de la demararea proiectului.

„La Roşia s-a făcut minerit de mii de ani. Atât în zona Cetate, cât şi în masivul Cârnic există deja cariere deschise, deci nu putem vorbi de forme de relief pozitive acum, în zonă. Noi vom continua exploatările anterioare și apoi vom reabilita zona, vom revegeta carierele. Reabilitarea mediului la Roşia Montană se face încă din faza iniţială a proiectului. Dacă luăm în considerare primul an al proiectului ca fiind primul an după finalizarea construcţiei, în anul 5 vom vorbi deja despre reabilitare progresivă, prin reabilitarea haldei Cetate. De îndată ce se termină exploatarea într-o anumită zonă, începem deja reabilitarea zonei respective. Spre exemplu, în cazul haldei Cetate aceasta se va face în anul 5, iar la halda Cârnic reabilitarea va începe în anul 9“, a spus reprezentanta RMGC.

Citeşte şi:

Societatea civilă, invitată să monitorizeze mineritul de la Roșia Montană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel