EXCLUSIV  Roșia Montană, în UNESCO? Val Vâlcu: Politic, au învins. Urmează să fie plătit PREȚUL

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre demersurile pentru ca Roșia Montană să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO. 

În timp ce Gabriel Resources cere României despăgubiri de 4,4 miliarde de euro pentru stoparea proiectului Roșia Montană, Guvernul Orban a solicitat introducerea zonei în patrimoniul UNESCO.  

Jurnalistul Val Vâlcu, într-o opinie prezentată pentru DCNews, critică dorința de a solicita ca ”galerii romane, cum mai sunt sute de kilometri în Europa, și încă 10 case de la Roșia Montană” să fie în patrimoniul UNESCO. 

Miză economică și politică

”Acolo e un obiectiv financiar, a fost o miză economică, politică, pentru a bloca exploatarea la Roșia Montană.” subliniază Val Vâlcu. Jurnalistul consideră că e prea mult să fie făcut ”loc sacru dintr-o exploatare minieră”, adăugând că ”nu e o culme a civilizației, sunt galerii miniere ca alte sute de mine romane din Europa”. 

Val Vâlcu este de părere că ”nu va veni nimeni să le vadă” și din cauză că ”nu există niciun plan”. ”Să ne vedem lungul nasului!” afirmă Val Vâlcu. 

Prețul victoriei

”Politic, au învins cei care s-au opus reindistrualizării României de la Roșia Montană, însă acum urmează să fie plătit prețul: despăgubirile de 4 miliarde de euro, pentru moftul de a proteja 10 case și 100 de km de galerie romană de mină” afirmă Val Vâlcu. 

Totodată, se întreabă dacă e suficientă declarația politică pentru a fi admis dosarul. ”Nu pot fi două blocuri din cartierul Militar în patrimoniul UNESCO” a continuat Val Vâlcu, dorind să arate că ”nu e o discuție transparentă despre patrimoniul de la Roșia Montană”.

Jurnalistul a conchis: ”Nu e Grand Place sau centrul Vienei, sunt case de prin anii 1.800. Nu o să ajungem să ne închinăm la aceste galerii de mină ca la Sfântul Ștefan din Viena, la niște găuri în pământ de pe vremea romanilor. Puteau să fie conservați câțiva zeci de kilometri, ca să fie vizitați de milioanele de turiști.”, dorind să sublinieze lipsa caracterului de unicitate. 

*Articolul prezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel