Staţiunea de cercetare legumicolă din Buzău a primit solicitări ferme din partea mai multor reţele de magazine pentru comercializarea de soiuri de legume exotice.
Printre aceste legume cu forme şi culori atipice, cum ar fi roşiile tigrate, vinetele albe, castravetele anti-diabet, kiwano sau ardeii iuţi multicolori, conform cercetătorului Costel Vânătoru. 'După succesul soiului de tomate româneşti Buzău-1600, în cursul acestui an vor fi vândute în mai multe reţele de magazine din întreaga ţară varietăţile exotice, atipice, introduse în cultură în ultimii ani, dar cu aroma şi gustul legumelor tradiţionale româneşti', a declarat Agerpres cercetătorul Costel Vânătoru, de la staţiunea din Buzău, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice.
Potrivit sursei citate, marile reţele de magazine solicită soiuri cu forme şi culori deosebite, cum ar fi tomatele tigrate, negre sau galbene, ardeii multicolori şi atât de iuţi, 'încât s-ar putea să strănute toţi clienţii din supermarket', vânăta albă, dar şi varietăţi exotice cum ar fi kiwano şi tot mai cunoscutul castravete amar, destinat bolnavilor de diabet. Cercetătorul buzoian susţine că, pe lângă soiurile tradiţionale - cum sunt tomatele de Buzău, varza de Buzău şi vinetele - staţiunea de cercetare a primit solicitări şi pentru speciile nou introduse în cultură, cum ar fi Momordica (castravetele amar, care creşte în Africa, Asia şi Americi) sau Lofantus, o cunoscută plantă aromatică şi meliferă adusă din America. 'În cursul acestui an, vom avea în premieră în România celebra miere de Lofantus, pentru care au fost distribuite seminţe promoţionale în întrega ţară pentru cultivarea a câtorva sute de hectare, plantă din care se obţin ceaiuri, dar se procesează şi un ulei special destinat industriei săpunurilor şi a parfumurilor, care se va vinde tot în supermarketuri', a mai declarat Costel Vânătoru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu