Preț record pentru primele tomate din 2025.
România se pregătește să lanseze pe piață cele mai scumpe roșii din lume, primele tomate românești ale anului urmând să fie vândute direct de la producători cu un preț de 8 euro pe kilogram. Fermierii explică acest cost ridicat prin metodele intensive de cultivare și prin avansarea semnificativă a sezonului de plantare.
Pentru prima dată, legumicultorii au început să cultive tomate încă din luna octombrie a anului trecut, cu aproape o lună și jumătate mai devreme decât în mod obișnuit. Această strategie a fost posibilă datorită utilizării unor solarii încălzite, însă tehnologia necesară presupune costuri de producție extrem de mari.
"Daca clima se menține ca acum, primele tomate le mâncăm după 15 martie. Una este să mănânci roșie românească în martie – aprilie și alta în iunie, dar chiar și așa, față de anul trecut, legumicultorii au decalat plantarea roșiilor cu 30-45 de zile. Avem cele mai mari costuri pentru a produce prima tomată românească în solarii tip seră, la rece cum se numesc ele, cu sistem de încălzire. Sunt cele mai ridicate costuri din lume, care se răsfrâng în prețul către consumator. Nu o să vedeți nicio tomată in lume care pleacă, cred eu, de la producător cu 8 euro/ kg, gustul este inconfundabil", a explicat Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, conform termene.ro.
În comparație, anul trecut, primele tomate românești au apărut pe piață abia la sfârșitul lunii aprilie, iar prețul inițial la producător a fost de aproximativ 33-35 lei/kg, ajungând în piețe la valori cuprinse între 50 și 70 lei/kg. Deși aceste prețuri scad după prima săptămână de la apariție, anul acesta se așteaptă ca nivelul lor să fie mai ridicat decât în anii precedenți.
Scăderea producției de tomate românești este o altă provocare pentru piața autohtonă. Conform datelor Ministerului Agriculturii, producția internă s-a diminuat dramatic, ajungând la 300.000 de tone în 2023, comparativ cu 750.000 de tone în 2022.
În încercarea de a susține agricultorii, Programul Tomata va continua și în 2025, însă cu modificări importante. Dacă anterior sprijinul financiar de 3.000 de euro era destinat exclusiv fermierilor care cultivau tomate pe cel mult 1.000 mp în spații protejate, din acest an, limita dispare. Astfel, și producătorii cu suprafețe mari cultivate în sere vor putea beneficia de ajutor financiar.
Între timp, România rămâne dependentă de importurile de legume, în special de tomate. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele șapte luni din 2024, țara a importat peste 64.000 de tone de tomate, în valoare de 104,5 milioane de euro. Cele mai mari cantități au venit din Turcia (39.000 de tone) și Spania (5.700 de tone), potrivit România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News