Mihai Rotaru (DNSC) a venit cu precizări în contextul rezultatelor surprinzătoare după primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Citește și: Șeful TikTok, convocat la Parlamentul European pentru rolul platformei în alegerile șocante din România
Mihai Rotaru, coordonatorul Direcției Comunicare, Marketing și Media al Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a afirmat că instituția nu are atribuții în zona dezinformării. De asemenea, Rotaru menționează că DNSC nu face o analiză a unor elemente, a unor articole sau a unor informații din mediul online care nu reprezintă elemente din atacurile de securitate cibernetică.
”Directoratul Național de Securitate Cibernetică este o autoritate civilă de cyber security care are în responsabilitate spațiul național civil, în colaborare cu alte instituții cu atribuții în zona de securitate cibernetică, instituții ale statului din România. Desigur, în ceea ce privește Directoratul Național de Securitate Cibernetică, dacă ne uităm pe atribuțiile sale, vedem că nu are atribuții în zona dezinformării.
Noi nu putem face o analiză a unor elemente, a unor articole, a unor informații din mediul online care nu reprezintă elemente din atacurile de securitate cibernetică.
Mai specific, dacă vorbim, spre exemplu, de acțiuni care afectează integritatea, disponibilitatea ori confidențialitatea datelor, da, e vorba despre atacuri cibernetice, dar în rest nu putem să luăm măsuri cu privire la ceea ce spune un candidat, ceea ce propagă un candidat și așa mai departe. Cred că sunt alte instituții ale statului abilitate în această zonă”, a declarat Mihai Rotaru, citat de Agerpres.
Reamintim că în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, în ultimele zile, în mass media au fost publicate o serie de informații din care reiese faptul că anumiți candidați la președinția României ar fi apelat, în campaniile derulate pe platformele de socializare, la ”ferme de troli”, precum și la conturi false pentru a se promova.
Organizația Expert Forum (EFOR) a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu privire la nereguli în finanțarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu, care a obținut aproape 23% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Într-un comunicat adresat președintelui AEP, Toni Greblă, și directorului Constantin Rada, EFOR semnalează lipsa totală a raportării veniturilor și cheltuielilor electorale de către acest candidat, o situație pe care organizația o consideră ”neverosimilă”.
Fiecare cetățean poate face sesizări către AEP, cu instrucțiunile puse la dispoziție de Expert Forum.
”Puteți scrie către președintele AEP, Toni Greblă și către Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale, la [email protected] și [email protected]. Puteți pune în CC și [email protected]”, explică cei de la Expert Forum.
Potrivit datelor publicate de AEP pe 25 noiembrie, Călin Georgescu nu a declarat niciun venit și nicio cheltuială pentru campania sa electorală. EFOR atrage atenția asupra improbabilității unei astfel de situații, având în vedere vizibilitatea semnificativă a candidatului în mediul online și alte activități specifice unei campanii. Citește articolul complet aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci