Rotativă. Chirieac: Călcâiul lui Ahile a acestei coaliții este Grindeanu

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Chirieac, analist politic, a avut o intervenție telefonică la Realitatea Plus, unde a vorbit despre rotativă după declarațiile de azi făcute de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

"Când liberalii au fost la președintele Klaus Ionahhis, acesta le-a spus, nemțește, să respecte protocolul coaliției. În acest protocol sunt patru ministere, care trebuie să treacă de la un partid la celălalt: Justiția, Finanțele, Transporturile și Fondurile europene.

Călcâiul lui Ahile al acestei coaliții este Grindeanu de la Transporturi. Din cauza lui nu se mai pune nimic în discuție. Câtă vremea Ciolacu a ieșit public și a spus spus că Grindeanu a făcut treabă bună la Transporturi, iar Boloș la Fondurile europene...  este opinia dumnealui.  

Dânșii negociază. Au pus în discuție și UDMR. Sigur, UDMR reprezintă minoritatea maghiară, care trebuie să fie reprezentată în guvern în aceste vremuri tulburi. Decizia e la Iohannis. După aceste negocieri, în care se răstoarnă și cerul și pământul ca Grindeanu să rămână la Transporturi, Iohannis nu va spune NU! Nu sunt de acord! Dânsul a plecat în misiunea de pace și când se întoarce întreabă: ați făcut ce am spus eu?", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că mandatul echipei de negociere a partidului privind rotativa guvernamentală este menţinerea protocolului coaliţiei sau, în caz contrar, reducerea numărului de ministere şi al secretarilor de stat.

Ciucă a precizat că îşi va demisia din funcţia de prim-ministru pe 26 mai, în vederea demarării procedurilor constituţionale pentru rotativa guvernamentală.

Rotativă. Ciolacu anunță reducerea numărului de ministere / Și Ciucă vrea acest lucru

"Am aprobat mandatul cu care echipa de negociere a Partidului Naţional Liberal (...) va intra în negocieri începând de mâine. Mandatul are două elemente principale şi anume: menţinerea în protocolul semnat în 2021 şi, desigur, orice ieşire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, iar decizia noastră, discutată de altfel mai mult timp în partid, reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat. Practic, iniţierea acestei decizii a Partidului Naţional Liberal a fost luată în momentul în care, prin ultima ordonanţă de urgenţă pe care am dat-o, am redus cu 50% numărul de consilieri personali la nivelul demnitarilor", a afirmat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a adăugat că în spaţiul public a apărut un fake news potrivit căruia PNL ar fi cerut "ceva" în aceste negocieri.

"În spaţiul public s-a încercat un fake news, i-aş spune şi îi spun cu convingere, legat de faptul că Partidul Naţional Liberal ar fi cerut ceva. Vă spun doar atât: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic, în afară de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest şi cu responsabilitate la nivelul Guvernului. Am avut şi avem în continuare responsabilitatea să asigurăm stabilitate politică, să asigurăm măsurile şi deciziile prin care să gestionăm toate aceste provocări şi dificultăţi cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga regiune, întreaga Europă şi ştim cu toţii care au fost elementele, efectele, consecinţele acestor crize suprapuse şi succesive. Încă o dată: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic", a transmis liderul PNL.

Din echipa de negociere a liberalilor fac parte, alături de Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareş Bogdan, Dan Motreanu şi Gheorghe Flutur.

Întrebat dacă PNL ar fi dispus să cedeze Ministerul Transporturilor la schimb cu Ministerului Agriculturii sau Ministerul Mediului, Ciucă a spus: "Nu am discutat absolut niciun fel de variante de negociere, Biroul Politic Naţional ne-a îndrituit cu responsabilitatea de a intra în negocieri, iar la negocieri vom vedea care vor fi solicitările celorlalţi parteneri şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie".

Ciucă: Vom fi de acord cu varianta comasării alegerilor care respectă prevederile constituţionale

El a explicat că, dacă nu se rămâne în prevederile protocolului, varianta este renegocierea a "tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor cu condiţia reducerii numărului ministerelor, a tuturor poziţiilor din aparatul de stat: secretar de stat, subsecretar de stat, agenţii companii".

"E o chestiune care trebuie asumată politic şi noi am decis să solicităm chestiunea aceasta în coaliţie", a completat premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel