Rovana Plumb, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, a avut, joi, 26 octombrie, o întrevedere cu Günther Oettinger, comisar european responsabil pentru Buget și Resurse Umane.
Rovana Plumb, către Günther Oettinger: eforturile pentru reducerea decalajelor între regiunile dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate.
Întâlnirea a avut loc în prezența membrilor comisiilor parlamentare reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Afaceri Europene şi pentru Buget, Finanţe şi Bănci și a membrilor cabinetului comisarului.
Discuțiile au vizat viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene (MFF 2021-2027), în contextul documentului de reflecţie privind viitorul finanţelor UE. S-a vorbit, de asemenea, despre provocările din domeniile apărării și securității și despre necesitatea plierii bugetelor, astfel încât UE să facă față cât mai bine provocărilor viitoare.
În intervenția sa, Günther Oettinger a afirmat că România joacă un rol important privind cadrul financiar european, dat fiind că, în prima jumătate a anului 2019, va exercita președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Și-a exprimat dorința de a finaliza elaborarea acestuia înainte de alegerile europene, care vor avea loc în luna iunie 2019, printr-o colaborare strânsă între instituțiile europene.
[citeste si]
Comisarul Oettinger a adăugat că susţine principiul subsidiarităţii şi al valorii adăugate, considerând că Europa trebuie să devină mai eficientă din punct de vedere financiar şi să îşi protejeze graniţele externe. A apreciat că este necesară investiția în cercetarea pentru apărare şi susţinerea unei politici unitare, adăugând că introducerea de noi sarcini trebuie să vină împreună cu introducerea de noi finanţări, pentru a nu afecta politicile tradiţionale promovate de UE - politica de coeziune și politica agricolă comună. Domnul Oettinger a susţinut că La nivelul UE, se doreşte evitarea unei linii de divizare între statele net beneficiare şi cele net contributoare, obţinerea unei creşteri a contribuţiilor Statelor Membre, reducerea cheltuielilor, dar şi o creştere a calităţii acestora. Domnia sa a mai adăugat că Este necesar ca regulile şi standardele să rămână aceleaşi pentru toate Statele Membre.
Rovana Plumb a declarat că România salută abordarea deschisă și transparentă pe care Comisia Europeană o are pentru măsurile care privesc viitorul Europei și al cetățenilor ei. A punctat, la rândul său, că abordarea privind nediferențierea între Statele Membre ale zonei euro și cele non-euro trebuie gestionată astfel încât să se evite crearea unor politici de divizare între Statele Membre net contributoare și cele net beneficiare. Pentru Europa, sunt importante eforturile pentru reducerea decalajelor între regiunile dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate. Dorim un buget ambițios la nivelul UE, care să mențină coeziunea, să reducă decalajele și să sprijine dezvoltarea economică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News