Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marți, la audierile din Comisia specială pentru Roșia Montană, ca ministerul a impus RMGC o garanție de mediu dublă, de 146 de milioane de dolari, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu. Despre tehnologia de extracție a aurului care pune accent pe tiosulfatul de sodiu, Rovana Plumb a declarat că aceasta este una despre care specialiștii spun că produce reactivi mult mai toxici decât în cazul cianurării.
Ministrul Mediului a declarat, marți, că în caz de accident, garanția operatorului este de 25 de milioane de dolari. "Garanția financiară de mediu acoperă închiderea minei, reabilitarea ecologică, monitorizarea post-închidere. Suma este fixă și se depune într-un cont la dispoziția statului român pe toată perioada exploatării. Operațiunea de închidere și ecologizare se face treptat, nu se procedează la exploatarea pe tot perimetrul deodată, ci se începe pe o zona, se închide, se reabilitează, apoi se deschide altă carieră", a spus Rovana Plumb.
"Cei care vor opera în acest stații vor fi angajații operatorului și ei vor fi monitorizați de către statul român pentru că datele se transmit online. Este un sistem online prin acest program care se numește WATCH și la care noi vom avea acces în orice moment ca instituții ale statului", a mai precizat ministrul Mediului.
Tehnologia de extracție a aurului, care pune accent pe tiosulfatul de sodiu, produce reactivi mult mai toxici decât în cazul cianurării
"Pot să vă spun că am discutat cu specialiștii cu privire la tiosulfatul de sodiu utilizat într-o altă tehnologie de extracție a aurului. Specialiștii spun că, în acest caz, apar reactivi mult mai toxici care ajung în halda de steril și se degradează mult mai greu în comparație cu cianura. În ceea ce privește propunerea operatorului propusă este una care se utilizează de mai mult de un secol și mult îmbunătățită. Tehnologia cu care vine operatorul respectă toate criteriile celor mai bune practici în domeniu", a afirmat Plumb în fața Comisiei speciale a Parlamentului.
Întrebată ce se va întâmpla dacă investitorul de la Roșia Montană va descoperi și alte zăcăminte în afară de aur și argint, Rovana Plumb a menționat că va fi vorba despre o altă licență.
"În ceea ce privește acordul discutat între stat și operator, acesta se referă doar la aur și argint acordată în anul 1999, o licență de exploatare pentru aceste două metale, valabilă 20 de ani. În situația în care vor exista și alte substanțe, pe parcursul etapelor de exploatare, acestea vor face obiectul unei alte licențe, conform legislației în vigoare. Pe marja acestei licențe, am negociat ca reprezentanți ai statului român pentru apărarea statului", a spus ministrul Mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu