Rovana Plumb, la Bruxelles. Măsuri pentru atragerea fondurilor europene

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, se află la Bruxelles, unde se va   intâniri cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare și Afaceri Sociale, și cu  Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, comisar pentru Energie. 

Ne întâlnim cu oficialii europeni pentru a stabili împreună măsuri concrete care sa sporeasca atragerea și eficiența cheltuirii fondurilor europene în România, a afirmat ministrul Rovana Plumb.

În cadrul întrevederii cu Marianne Thyssen s-a discutat despre implementarea Programului Operațional Capital Uman (POCU), despre posibile măsuri pentru evitarea dezangajării de fonduri, de la finalul acestui an, dar și despre aplicarea baremelor standard la nivelul Programului. De asemenea, oficialii analizează includerea, la nivelul POCU, a unor instrumente financiare care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă în întreprinderile mici și mijlocii. În ceea ce privește implementarea POCU, ministrul român anunță lansarea, în cursul acestui an, a apelurilor aferente sumelor încă nealocate, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde euro.

Marianne Thyssen a arătat că Investiția în oameni este cea mai relevantă, fiind necesară pentru societate în ansamblul ei, o societate tot mai dinamică. În viitor, vor exista tot mai multe perioade de tranziție pe parcursul vieții oamenilor și este important să punem bazele unor noi oportunități. Trebuie să dăm oamenilor posibilitatea să se reorienteze și să le ușurăm aceste perioade de tranziție.

La întâlnirea cu vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, subiectul principal este aderarea României la Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție, una dintre principalele măsuri ale pachetului „Energie curată pentru toți europenii". Această platformă, lansată la finalul anului 2017, urmărește dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, ca răspuns la dificultățile sociale și de mediu.

Pe baza evaluărilor preliminare, Valea Jiului ar putea fi prima zonă din România care să beneficieze de sprijinul acestei inițiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătățirea calității aerului și a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei europene.

În acest sens, România și-a exprimat deja aderarea la această platformă, inclusiv prin scrisoarea transmisă de doamna prim-ministru, Viorica Dăncilă, în această lună.

La întâlnirile cu reprezentanții CE este prezentă și  Mihaela Toader, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Miercuri, delegația română va avea întrevederi cu  comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu  și cu  Günther H. Oettinger, comisar pentru Buget.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel