Rovana Plumb, pe ce cheltuie România banii europeni anul acesta

Rovana Plumb
Rovana Plumb

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb a explicat, la Bruxelles pe ce direcții absoarbe România miliarde de euro din banii europeni, anul acesta. E vorba de proiecte de investiții în diferite faze de derulare/execuție, pe educație, cercetare, sănătate, transporturi și infrastructură, dar și tehnologie avansată și siguranța populației.

La absorbiția fondurilor europene „suntem în medie, toate programele care sunt în implementare își urmează cursul firesc și anul acesta ne-am propus să ajungem la 12,5 miliarde de euro", a explicat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, într-o discuție la Bruxelles.

Atenție, însă, această sumă înseamnă de fapt cele 8,6 miliarde de euro deja contractate, la care se adaugă efectiv anul acesta încă aproape 4 miliarde de euro.

Ce se face cu bani europeni în Educație și Afaceri

„Aceasta absorbție se face progresiv. (...) Este vorba de: formare profesională - firmele care doresc să specializeze pe diverse profesii personalul, creare de locuri de muncă prin start up-uri, în special pentru tineri. În zona Educației, profesionalizare pentru cadrele didactice, burse pe care le dăm la elevi, bursele pe care le dăm la studenți, bursele pe care le dăm la doctoranzi, bursele pe care le dăm la cercetători".

Ce se face cu bani europeni în Sănătate

Ministrul Rovana Plumb a vorbit și despre absorția de fonduri europene în Sănătate.

„Pe zona de Sănătate avem așa: la fel, instruire - profesionalizare pe cadre medicale, de asemenea servicii medicale pentru cetățeni, începând de la copiii până la adulți pe „Mama și copilul" cum îi spunem noi programului pentru testarea sarcinii. După aceea avem pentru tuberculoză, avem pentru programul de HIV-SIDA, avem pentru (n.r.: boli de) inimă, și pentru cancerul de col uterin și cancerul la sân. Avem investiții în ceea ce privește unitățile de primiri urgențe, în ceea ce privește unitățile ambulatorii, în toate județele țării la spitale", a arătat ministrul Rovana Plumb.

Ce se face cu bani europeni în Cercetare și Tehnologie

În domeniul cercetare-inovare, demnitarul a anunțat și o premieră: în România vor fi asamblate robotic mașini futuriste, la Titu!

„În cercetare – inovare avem proiecte care sunt sub contractare, implementare, și la care se lucrează cu Universitățile, în așa fel încât partea de cercetare-inovare - ca și produs - să-și găsească aplicabilitatea în tot mediul economic din România. De exemplu, avem o investiție acum pe care o finanțăm, este în stadiul de proiect, la Titu, unde se va realiza un departament de cercetare pe sistemul robotică, ce va asambla toate piesele necesare pentru fabricarea unei mașini și nu numai, a unei mașini futuriste, de viitor. E ceva absolut nou, este un model pe care România l-a luat din Franța, de la Renault, și pe care-l implementează la Titu".

Banda de frecvență 5G

„După aceea, tot pe inovare – cercetare și pe tehnologia informației și comunicațiilor, avem noua generație 5G pe care o finanțăm. Sunt deja proiecte care sunt în derulare, în implementare, astfel încât să asigurăm această nouă bandă de frecvență 5G", a detaliat Plumb.

Informatizare și dezvoltare

De asemenea, România absoarbe și va absorbi bani europeni și pe o direcție care aduce avantaje atât educaționale cât și tehnologice.

„După aceea, tot pe zona programului operațional competitivitate, cercetare, inovare, tehnologia informației și comunicațiilor, pregătim zona educațională pentru piața digitală. Facem investiții în ceea ce privește internetul în școli, de asemenea, biblioteca virtuală și catalogul electronic la nivel național".

Bani pentru transporturi și infrastructură

Vor fi investiți bani europeni și în tot ceea ce înseamnă transporturi în România.

„Și partea care o cunoașteți foarte bine, partea de infrastructură mare, care înseamnă atât transporturi rutier, feroviar, naval și aerian, cât și zona de investiții în serviciile de utilitate publică, respectiv apă și canalizare și infrastructra de mediu pe biodiversitate".

Bani pentru IGSU

Nu în ultimul rând, sute de milioane de euro vor fi investite pentru siguranța cetăenilor.

„La Situațiile de Urgență am alocat 600 de milioane de euro pentru a dota Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) la nivel național, adică în toată țara, cu aparatura necesară. Este vorba despre echipamentele necesare pentru a interveni în situațiile de urgență", a mai arătat demnitarul român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel