Zhurong, roverul chinez care a ajuns pe Marte pe data de 15 mai 2021, a trimis o serie de fotografii cu Planeta Roșie.
Roverul chinez Zhurong a trimis selfie-uri și imagini spectaculoase cu Planeta Marte. Imaginile au fost postate pe site-urile autorităților spațiale din Republica Populară Chineză. Roverul a trebuit să se deplaseze la 10 metri de platforma de amartizare, să plaseze camera, să revină în poziția inițială și abia apoi au fost surprinse imaginile.
Roverul Zhurong a fost transportat în atmosfera marțiană într-un lander sâmbătă, fiind numit după un zeu mitic chinez al focului. Acesta a sosit pe Marte la câteva luni distanță după roverul Statelor Unite ale Americii, Perseerance, și a fost sărbătorit în China ca o mare victorie în ascensiunea către o superputere spațială.
Administrația Națională a Spațiului din China a publicat miercuri imaginile realizate de camerele atașate roverului, care arătau echipamentul de evitare a obstacolelor și panourile solare de pe vehicul, precum și textura suprafeței marțiene. Prima sondă a Chinei de pe Planeta Roșie a trimis primele „selfie-uri” după aterizarea istorică de săptămâna trecută.
„Oamenii de pe Internet, imaginile pe care le doreați de pe Marte sunt aici”, a spus agenția spațială într-o postare pe rețelele de socializare care conține imaginile. Amartizarea rover-ului a fost o piatră de temelie pentru inginerii spațiali chinezi, mass-media de stat descriind procesul de utilizare a unei parașute pentru a încetini coborârea și contactul cu suprafața drept „cea mai provocatoare parte a misiunii”.
Se așteaptă ca rover-ul să petreacă aproximativ trei luni pe suprafața Planetei Roșii și să facă fotografii și să colecteze date geografice, preciza ScienceAlert (vezi imaginea AICI).
Roverul Perseverance al NASA a reuşit o nouă performanţă, transformând dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen, o premieră pe o altă planetă, potrivit NASA.
Producerea oxigenului din atmosfera planetei Marte, compusă în proporţie de 96% din dioxid de carbon, s-ar putea dovedi mai uşoară decât extragerea gheţii de sub suprafaţa planetei pentru a produce oxigen prin electroliză. Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie cu misiunea de a caute urme de viaţă fosilă (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News