Roverul chinezesc Zhurong a amartizat pe suprafața Planetei Roșii acum câteva zile. La scurt timp, robotul a trimis primul selfie de pe Marte.
Roverul Zhurong a fost transportat în atmosfera marțiană într-un lander sâmbătă, fiind numit după un zeu mitic chinez al focului. Acesta a sosit pe Marte la câteva luni distanță după roverul Statelor Unite ale Americii, Perseerance, și a fost sărbătorit în China ca o mare victorie în ascensiunea către o superputere spațială.
Administrația Națională a Spațiului din China a publicat miercuri imaginile realizate de camerele atașate roverului, care arătau echipamentul de evitare a obstacolelor și panourile solare de pe vehicul, precum și textura suprafeței marțiene. Prima sondă a Chinei de pe Planeta Roșie a trimis primele „selfie-uri” după aterizarea istorică de săptămâna trecută.
We have a Hi-Res visual! This is #Zhurong (#Tianwen1) Mars Rover reporting to Earthlings! I’m currently at 109.9E, 25.1N, Utopia Planitia, Mars. All look good! Preparing for the final deployment and scientific missions. Water/Ice under Mars 100m-deep surface? About to find out! pic.twitter.com/xkh39C2y3n
— Chinese Zhurong Mars Rover (@MarsZhurong) May 19, 2021
„Oamenii de pe Internet, imaginile pe care le doreați de pe Marte sunt aici”, a spus agenția spațială într-o postare pe rețelele de socializare care conține imaginile. Amartizarea rover-ului a fost o piatră de temelie pentru inginerii spațiali chinezi, mass-media de stat descriind procesul de utilizare a unei parașute pentru a încetini coborârea și contactul cu suprafața drept „cea mai provocatoare parte a misiunii”.
Se așteaptă ca rover-ul să petreacă aproximativ trei luni pe suprafața Planetei Roșii și să facă fotografii și să colecteze date geografice, precizează ScienceAlert.
China a mai încercat să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia. Însă încercarea a capotat şi Beijingul a decis apoi să continue aventura singur. Chinezii au lansat astfel la sfârşitul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor Tianwen-1, numită după sonda trimisă în spaţiu. Acesta este alcătuit din trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.
Pe Marte se află şi rover-ul Perseverance, al NASA. Acesta a folosit unul dintre cele două microfoane pentru a asculta elicopterul Ingenuity, care a zburat pentru a patra oară pe 30 aprilie 2021 (vezi AICI). Un nou videoclip combină filmările elicopterului alimentat cu energie solară cu sunetul de la un microfon aparținând instrumentului laser SuperCam al roverului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci