Roverul Curiosity a găsit sursa emisiilor de metan de pe Marte. Ar putea fi cheia descoperirii vieții

Roverul Curiosity a găsit sursa emisiilor de metan de pe Marte. Ar putea fi cheia descoperirii vieții / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Roverul Curiosity a găsit sursa emisiilor de metan de pe Marte. Ar putea fi cheia descoperirii vieții / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Roverul Curiosity, aflat pe planeta Marte de mai bine de 8 ani, a reușit să detecteze sursa metanului găsit pe Planeta Roșie.

Un grup de oameni de știință ar fi descoperit locul în care se află o sursă misterioasă de metan pe Marte, un gaz produs de cele mai multe ori de microbi, iar roverul Curiosity al NASA ar putea fi situat chiar deasupra sursei.

Roverul Curiosity a detectat metan de șase ori de la amartizarea în Craterul Gale în 2012, însă cercetătorii nu au reușit să descopere o sursă până acum. Cu ajutorul unei noi analize, oamenii de știință ar fi reușit, în sfârșit, să localizeze originea gazului.

Pentru a calcula sursa necunoscută de metan, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au desfășurat simulări cu particule de metan. Luând în considerare viteza și direcția vântului la momentul detectării gazului, echipa a reușit să afle locul posibil din care a fost emis.

Ar putea fi cheia descoperirii vieții pe această planetă aparent pustie

„Descoperirea sugerează o regiune activă de emisii spre vest și sud-vestul locului în care se află roverul Curiosity. Ar putea fi o coincidență că am ales o zonă de amartizare pentru Curiosity care este situată în apropiere de un sit activ de emisii de metan”, au explicat oamenii de știință.

Descoperirea este importantă pentru cercetători, având în vedere că metanul din atmosfera Pământului are origini biologice. Așadar, o astfel de semnătură pe Marte ar putea fi cheia descoperirii vieții pe această planetă aparent pustie, scrie Live Science.

O activitate geologică corelată cu prezența apei lichide

Chiar și dacă metanul ar fi produs prin procese non-biologice, asta ar putea indica o activitate geologică corelată cu prezența apei lichide, un ingredient crucial pentru ca viața să prospere.

Încercările anterioare de a găsi sursa unor emisii de metan au eșuat. Asta ar putea însemna că există metan în atmosfera planetei Marte și instrumentele științifice trimise acolo nu îl detectează, ori că nu există metan atmosferic pe Marte, iar roverul Curiosity este parcat chiar deasupra unei surse locale. Deși nu știm încă dacă metanul provine de la mici forme de viață, durata de viață detectabilă a metanului este de doar 330 de ani, după aceea fiind complet distrus de expunerea la lumină solară, notează Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel