Roverul Nasa Perseverence a descoperit existența unui lac antic pe Marte și posibile indicii de existență a vieții

foto: Freepik
foto: Freepik

Roverul NASA Perseverance a adunat date care confirmă existența unor sedimente antice de lacuri formate de apă într-un imens bazin de pe Marte, cunoscut sub numele de craterul Jerezo, conform unui studiu publicat vineri, relatează Reuters. 

Studiul, realizat de echipe de la Universitatea din California din Los Angeles (UCLA) și Universitatea din Oslo, se bazează pe scanările subterane efectuate de roverul dotat cu șase roți, pe parcursul mai multor luni ale anului 2022. Aceste scanări au fost realizate pe măsură ce roverul și-a creat drum prin crater și a explorat caracteristicile sedimentare asemănătoare deltelor fluviale existente pe Pământ.

Datele obținute au permis oamenilor de știință să observe straturile de rocă de până la 20 de metri adâncime, oferind dovezi clare că sedimentele transportate de apă au fost depuse în craterul Jerezo și delta acestuia. Aceste descoperiri consolidează teoria că Marte, deși rece și aridă acum, ar fi putut fi caldă, umedă și potențial locuibilă în trecut.

Existența apei pe Marte este indubitabilă

În plus, cercetătorii așteaptă cu nerăbdare analiza detaliată a probelor colectate de Perseverance din sedimentele de pe Jerezo, considerate a fi formate acum aproximativ 3 miliarde de ani, pentru a obține mai multe informații despre istoria geologică a planetei roșii. Aceasta ar urma să ajungă pe Terra în următorii ani.

Analiza de la distanță a probelor de sol forate de Perseverance în patru locuri aproape de locul unde a aterizat în februarie 2021 i-a surprins pe cercetători dezvăluind roci de natură vulcanică, mai degrabă decât sedimentară, așa cum era de așteptat.

Cele două studii nu sunt însă contradictorii. Chiar și rocile vulcanice prezentau semne de alterare prin expunerea la apă, iar oamenii de știință care au publicat acele descoperiri în august 2022 au motivat atunci că depozitele sedimentare s-ar fi putut eroda.

Studiul recent confirmă că eforturile oamenilor de știință de a investiga Marte pentru semne de viață sau condiții locuibile sunt pe un drum bun, deschizând perspective promițătoare pentru cercetările viitoare pe această planetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel