Roverul Percy a întâlnit craterul Belva în timpul ultimei sale campanii științifice în căutarea unor mostre de rocă ce ar putea fi aduse pe Pământ pentru o cercetare mai aprofundată.
Instrumentul Mastcam-Z de la bordul roverului marțian Perseverance al NASA a colectat recent 152 de imagini în timp ce privea în profunzimea craterului Belva, un crater de impact mare în cadrul craterului Jezero, mult mai mare.
Adunate într-un mozaic spectaculos, rezultatele nu sunt doar interesante, ci oferă echipei științifice a roverului câteva informații profunde despre interiorul Jezero.
,,Misiunile roverelor marțiene sfârșesc, de obicei, prin a explora roca de bază în expoziții mici și plate în spațiul de lucru imediat al roverului”, a declarat Katie Stack Morgan, cercetător adjunct al proiectului Perseverance la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud. ,,Acesta este motivul pentru care echipa noastră științifică a fost atât de dornică să obțină imagini și să studieze Belva. Craterele de impact pot dezvălui priveliști grandioase și tăieturi verticale care oferă indicii importante despre originea acestor roci, cu o perspectivă și la o scară pe care de obicei nu le experimentăm.”
Perseverance a realizat imaginile bazinului în timp ce era parcată chiar la vest de marginea craterului Belva, pe un afloriment stâncos de tonuri deschise pe care echipa științifică a misiunii îl numește ,,Echo Creek”.
Creat de impactul unui meteorit cu eoni în urmă, craterul cu o lățime de aproximativ 0,9 kilometri dezvăluie mai multe locații de rocă de bază expusă, precum și o regiune în care straturile sedimentare formează un unghi abrupt în jos. Aceste ,,paturi înclinate” ar putea indica prezența unui banc de nisip marțian mare, alcătuit din sedimente, care acum miliarde de ani a fost depus de un canal fluvial care se scurgea în lacul pe care Craterul Jezero îl deținea cândva, scrie NASA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu