De ce apare rozaceea și care sunt simptomele. La ce să fie atenție cei care deja suferă de această afecțiune

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dr. Veselina Beliova a vorbit despre cum se manifestaă rozaceea și la ce trebuie să fie atenți cei care deja suferă de această afecțiune.

Dermatologul bulgar dr.Veselina Beliova a avertizat că rozaceea reacţionează puternic la razele soarelui şi se manifestă prin roşeaţă generală în zona feţei - mai ales pe obraji, frunte şi nas - dar se caracterizează şi prin uscăciune intensă, senzaţie de tensiune, disconfort, chiar arsuri. Acestea sunt cele mai dese senzaţii ale pacienţilor, în timp ce aspectul clinic este de eritem difuz şi vase de sânge dilatate, care uneori pot forma şi reţele capilare.

Se poate ajunge la tratament chirurgical

Dr.Beliova a precizat că pacienţii care urmează un tratament sunt destul de bine informaţi despre cum să-şi gestioneze afecţiunea, dar nu este şi cazul persoanelor care nu ştiu că au rozacee şi care pot ajunge la faza cea mai avansată de rozacee, necesitând tratament chirurgical, scrie Rador, citând novini.bg.

Dermatologul a subliniat că orice înroşire a pielii nu este normală şi a adăugat că studii recente indică mediul poluat drept legătură între rozacee şi stresul oxidativ. Potrivit acesteia, femeile sunt mai expuse riscului de rozacee, mai ales în timpul schimbărilor hormonale precum premenopauza.

Factori de risc

Principalii factori de risc sunt expunerea la temperaturi ridicate, baia de aburi, sauna, frigul sever, schimbările bruşte de temperatură. În general, un rol foarte important îl joacă stilul de viaţă, fototipul, stresul la locul de muncă, dieta, modul de control al bolii prin remisie pe termen lung şi vizitele regulate la dermatolog, pentru a efectua terapia la timp şi pentru a se evita hiperplazia ţesutului.

Ce nu trebuie să pui pe față dacă ai tenul mai roșiatic

Rozaceea este caracterizată prin eritem (roșeață) intermitent sau permanent,telangiectazii (vase de sânge vizibile) și leziuni inflamatorii papulopustuloase. Debutează, în general, la vârsta adultă, după 30 de ani, fiind afectate în special femeile. Rozaceea afectează, în general, persoanele cu fototip deschis – ochi albaștri sau verzi și păr blond sau roșcat, ce se înroșesc la soare și se bronzează greu.

Rozacea are un important impact negativ asupra calității vieții. Personanele cu rozacee sunt judecate pe baza aspectului fizic, atribuindu-li-se, în mod eronat, anumite vicii.
Măsuri generale de îngrijire:

Utilizarea cremelor de protecție solară UVA+UVB cu filtru mineral și SPF>30.

Geluri de curățare blânde, ce nu conțin săpun. Clătirea feței se va face întotdeauna cu apă călduță (nu fierbinte!). Citește mai departe>>

Image by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel